Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Οικολογικό το downloading

Τη δική της πράσινη σφραγίδα βάζει η συνήθεια των νέων να «κατεβάζουν» -νόμιμα- μουσική από το διαδίκτυο.


Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ότι η αγορά δίσκων CD από τα ράφια των καταστημάτων είναι μια επιβλαβής διαδικασία για το περιβάλλον, καθώς επιβαρύνει έως και 10 φορές περισσότερο την ατμόσφαιρα με ρύπους CO2 απ’ όσο το «κατέβασμα» του ίδιου δίσκου από το διαδίκτυο.

Αυτό οφείλεται στο ότι η διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της μεταφοράς του CD στο κατάστημα συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό μετακινήσεων, επομένως και αυξημένες εκπομπές CO2, τις οποίες εκλύουν τα φορτηγά, τα αεροπλάνα και τα άλλα μεταφορικά μέσα.



Στις μετακινήσεις συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα αυτοκίνητα των πελατών που πηγαίνουν στα καταστήματα για να το αγοράσουν. Οι ρύποι που παράγονται από τον συνηθισμένο τρόπο αγοράς μουσικής αγγίζουν συνολικά τα 4.200 γρ. CO2.

Στον αντίποδα, ο σύγχρονος τρόπος των νέων να «κατεβάζουν» μουσική από το διαδίκτυο -και συγκεκριμένα μέσω της νόμιμης οδού που παρέχουν οι εγκεκριμένες ιστοσελίδες- παρακάμπτει όλη αυτή τη διαδικασία των ρυπογόνων μετακινήσεων, αφού παράγονται μόλις 400 γρ. CO2 το «κατέβασμα»!

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από έρευνα σχετικά με τις συνέπειες της έκλυσης ρύπων από τους συνηθισμένους τρόπους αγοράς μουσικής.

Τη μελέτη εκπόνησαν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Σούρεϊ της Αγγλίας για λογαριασμό της Microsoft και της Intel, θέλοντας να αναδείξουν τον πιο οικολογικό τρόπο αγοράς, καθώς επίσης και το πώς μπορεί το διαδίκτυο να συνεισφέρει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις 6 πιο διαδεδομένες διαδικασίες παραγωγής και πώλησης μουσικής, μέχρι και τον τρόπο που θα έρθουν στο σπίτι μας.

Παράλληλα, για τις ανάγκες της έρευνάς τους έθεσαν τα 100 Mb ως σταθερή τιμή για το μέγεθος ενός μουσικού άλμπουμ, ενώ υπολόγισαν βάσει μελέτης και τον μέσο όρο σερφαρίσματος, αναζήτησης και λήψης δεδομένων από το ίντερνετ, που αγγίζει τις 5 ώρες για κάθε μουσική συλλογή.

Η πιο «πράσινη» επιλογή

Η πιο οικολογική λύση για να απολαύσει κανείς ένα μουσικό άλμπουμ αναδεικνύεται η επιλογή του χρήστη κατά την οποία, αφού το «κατεβάσει» από το διαδίκτυο, μεταφέρει τα δεδομένα του απευθείας σε μια συσκευή αναπαραγωγής αρχείων MP3.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ρύποι που θα παραχθούν δεν ξεπερνούν τα 400 γρ. CO2. Η οικολογικότερη λύση χρωστά το πλεονέκτημά της στο ότι δεν χρησιμοποιεί καθόλου δίσκους CD, που για να κατασκευαστούν εκλύονται στην ατμόσφαιρα από 200 μέχρι 300 γρ. CO2.

Παράλληλα, η τοποθέτηση του CD σε πλαστική θήκη προσθέτει στην παραγωγή του προϊόντος επιπλέον 600 γρ. CO2.

Η μόνη περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η λήψη δεδομένων από το ίντερνετ είναι η λειτουργία των βάσεων δεδομένων, οι οποίες υπολογίζεται ότι με τα δεδομένα της Αμερικής παράγουν 400-500 γρ. CO2/Kwh.

Από τις πιο ρυπογόνες χώρες η Ελλάδα

Τα δεδομένα όλων των τιμών που δίνει η έρευνα υπολογιστήκαν βάσει των εκπομπών CO2 που εκλύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτές αγγίζουν συνολικά τα 650 γρ. ρύπων CO2/Kwh. Η αναλογία αυτή, ωστόσο, διαφέρει από τις αντίστοιχες τιμές εκπομπών της χώρας μας.

Η έκθεση του WWF

Τα στοιχεία του WWF για το 2007 κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη πιο ρυπογόνα θέση παραγωγής ρύπων CO2 ανά κιλοβατώρα, με τιμή που φτάνει τα 777 γραμμάρια/Kwh.

Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν πρώτα η Ινδία, με εκλύσεις που αγγίζουν τα 912 γρ. CO2/Kwh και δεύτερη η Νότια Αφρική με 853 γρ. CO2/Kwh.

Η χώρα μας, επομένως, έχει αυξημένο το ποσοστό της κατά 5,5% περισσότερο από τους αντίστοιχους ρύπους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να εκτοξεύσει, αντίστοιχα, κάποιες από τις τιμές των παραπάνω «αμερικανικών» δεδομένων στη διαδικασία παραγωγής, αγοράς και λήψης των μουσικών συλλογών.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες σημείωσαν επιπροσθέτως πως αν αυξηθεί το μέγεθος των 100 Mb που έθεσαν οι ίδιοι για το μέγεθος της ψηφιακής μορφής του άλμπουμ, θα αυξάνονταν αναλογικά και οι εκπομπές των ρύπων σε όλη τη διαδικασία.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ


real.gr