Θλιβερός είναι ο απολογισμός της χρονιάς που τελειώνει όσον αφορά στον αριθμό των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους κατά... την άσκηση των καθηκόντων τους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Presse Emblème Campagne» που εδρεύει στη Γενεύη.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση το 2010 αποτελεί μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας πενταετίας για τη δημοσιογραφία διεθνώς, καθώς τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.
Παρόλο που ο αριθμός είναι κατά τι μικρότερος από το 2009, μια από τις πιο σκοτεινές χρονιές για την δημοσιογραφία, όταν μόλις στις Φιλιππίνες είχαν σκοτωθεί 122 δημοσιογράφοι, το 2010 θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο θλιβερές, δημοσιογραφικά, χρονιές της τελευταίας πενταετίας.
Θερίζουν τα καρτέλ στο Μεξικό…
Οι πρώτες χώρες της λίστας με τους περισσότερους νεκρούς δημοσιογράφους είναι το Μεξικό, όπου οι μάχες των βαρόνων των ναρκωτικών στοίχισαν τη ζωή σε 14 δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα και το Πακιστάν όπου 14 επίσης δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κυρίως στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν. Η Ονδούρα με 9 νεκρούς δημοσιογράφους και το Ιράκ με 8, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των χωρών με τους πιο πολλούς θανάτους δημοσιογράφων.
Στη Βραζιλία και το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους ακόμα 4 δημοσιογράφοι, ενώ στο Αφγανιστάν σημειώθηκε και η πιο σοβαρή περίπτωση ομηρίας δημοσιογράφων, όταν ομάδα Ταλιμπάν απήγαγε και κράτησε επί έναν περίπου χρόνο ομήρους δύο Γάλλους δημοσιογράφους της γαλλικής τηλεόραση. Στην Αγκόλα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Βενεζουέλα και την Ουγκάντα, το 2010 σκοτώθηκαν συνολικά 10 δημοσιογράφοι, ενώ τη θλιβερή λίστα συμπληρώνουν άλλες 15 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ρουάντα, το Κονγκό, το Καμερούν, ο Λίβανος, η Υεμένη.
Από την λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η Ελλάδα καθώς η εν ψυχρώ δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια από την «Σέχτα Επαναστατών» στις 19 Ιουλίου μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του, μας έβαλε δίπλα σε χώρες εμπόλεμες και σπαραγμένες από εμφυλίους πολέμους.
proto thema