Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πώς να χάσει το πρωτάθλημα αφού παίζει μόνος του!

Ένα εκρηκτικό 5λεπτο ήταν αρκετό. Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από το «AEL FC ARENA», επικράτησε 1-0 της...
Λάρισας και πλέον, στην αυλαία του πρώτου γύρου, εδραιώθηκε στην κορυφή. Μετά από 15 αγωνιστικές βρίσκεται στο +5 από τον Παναθηναϊκό, περιμένει «πράσινους» και ΑΕΚ στο Φάληρο στο δεύτερο γύρο και είναι το φαβορί για τον τίτλο.
Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ανώτεροι στο πρώτο ημίχρονο, «έπεσαν» στο δεύτερο όπου η ΑΕΛ ήταν καλύτερη και ο Σπάθας της αρνήθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Μετίν από τον Ουρτάδο στο 54’. Σχεδόν 30 λεπτά αργότερα, ο Πειραιώτης διαιτητής «χάρισε» τη 2η κίτρινη στον Ιγκλέσιας. Πλέον, η ΑΕΛ γνώρισε την 5η σερί ήττα, παραμένει τελευταία και ο Γιορν Αντερσεν, που έκανε ντεμπούτο, προβληματίζεται?
Στο 4-2-3-1 που παρέταξε, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε τους Τοροσίδη, Ρ. Μπράβο, Μέλμπεργκ και Α. Παπαδόπουλο στην άμυνα. Ουρτάδο και Ιμπαγάσα ήταν στον κεντρικό άξονα, με τους Ζαϊρί (δεξιά), Ριέρα (αριστερά) και Φουστέρ (ελεύθερος) πίσω από τον Μιραλάς.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιορν Αντερσεν, στο ντεμπούτο του, παρέταξε την ΑΕΛ με σύστημα 4-4-2 με ρόμβο. Μπροστά από τον Αμπάρη, η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Βελάσκο Κατσιαρό, Κολοβέτσιο και Ταυλαρίδη. Αμυντικός χαφ ήταν ο Ιγκλέσιας, με τους Τουμέρ και Πούρι μπροστά του και τον Σίμιτς πίσω από Μπλάζεκ και Κουζέν, με τον πρώτο να έχει περιφερειακό-ελεύθερο ρόλο κινούμενος περισσότερο δεξιά.
Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή μπάλας, απέναντι στους γηπεδούχους που είχαν επιθετική διάθεση αλλά όχι ουσία. Βέβαια, ούτε οι «ερυθρόλευκοι» απειλούσαν, με εξαίρεση το σουτ του Ζαϊρί στο 13’. Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 30’. Από εκεί άρχισε ένα εκρηκτικό 5λεπτο του Ολυμπιακού, με μεγάλη πίεση, που έφερε τις μεγάλες ευκαιρίες των Μέλμπεργκ (30’) και Ρ. Μπράβο (31’) και το 0-1, με το αυτογκόλ του Κατσιαρού στο 35’.
Η ψυχολογία ήταν υπέρ του, το 2ο γκολ δεν ήρθε με τον Μιραλάς στο 39’ και η ΑΕΛ, που ουδέποτε κλείστηκε, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το 1-1 με το τετ-α-τετ του Κουζέν. Τελικά το 0-1 δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Η ΑΕΛ μπήκε δυνατά, ισορρόπησε αμέσως και όσο περνούσε η ώρα κέρδιζε «μέτρα» στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας την κατοχή μπάλας και την επιθετικότητα. Ζήτησε σωστά πέναλτι στο 54’ σε ανατροπή του Τουμέρ από τον Ουρτάδο αλλά ο Σπάθας, αν και μπροστά στη φάση, είπε «όχι» και απείλησε στο 58’ με τον Μπλάζεκ.
Ο Ολυμπιακός αμύνονταν, ο Βαλβέρδε ενίσχυσε την ανασταλτική λειτουργία στο 61’ με τον Χολέμπας αντί του Ριέρα, αλλά η καλύτερη «λύση» ήταν τελικά η 5λεπτη διακοπή στο 68’: Ο Τοροσίδης δέχθηκε (για 2η φορά σε μισό λεπτό) αντικείμενα στην πλάγια γραμμή, μια χιονόμπαλα βρήκε την μπάλα που κρατούσε, έπεσε στο έδαφος και η ένταση ήρθε. Ένας υπάλληλος σεκιούριτι χτύπησε τον Ιμπαγάσα στο πρόσωπο και η σύρραξη ήταν γεγονός.
Μετά τη διακοπή η ΑΕΛ έχασε ρυθμό, άργησε να βγει και πάλι μπροστά, γλίτωσε το 0-2 από τον Φουστέρ στο 80’, «άγγιξε» το 1-1 με τον Κουζέν στο 82’, γλίτωσε το αριθμητικό μειονέκτημα στο 81’ (ο Σπάθας «χαρίστηκε» στον Ιγκλέσιας) αλλά παρά την είσοδο δεύτερου καθαρόαιμου επιθετικού, δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση. Μάλιστα, η μεγάλη ευκαιρία ήρθε από τον Ολυμπιακό στο 90’ με τον Χολέμπας.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 35′ αυτ. Κατσιαρός
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σπάθας (Πειραιά)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 20′ Ιγκλέσιας, 42′ Κατσιαρός, 72′ Σίμιτς, 72′ Ιγκλέσιας – 72′ Μιραλάς
ΛΑΡΙΣΑ: Αμπάρης, Βελάσκο (90′ Αμπουχατζίρα), Κατσιαρός, Ταυλαρίδης, Κολοβέτσιος, Πούρι, Ιγκλέσιας, Μετίν, Σίμιτς (83′ Γκέρεμι), Μπλάζεκ (73′ Φαλάγγας), Κουζέν.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάρντο, Τοροσίδης, Ρ. Μπράβο, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Ουρτάδο, Ιμπαγάσα (84′ Μοδέστο), Ζαϊρί, Ριέρα (61′ Χολέμπας), Φουστέρ (89′ Γ. Παπαδόπουλος), Μιραλάς.
www.apokalipsi-gr.blogspot.com