Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Πράσινα»... ελαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχέδιο οδηγίας φιλικότερο προς το περιβάλλον από το Νοέμβριο του 2012
Τον τελευταίο καιρό στο χώρο του αυτοκινήτου γίνεται προσπάθεια για την εύρεση πιο οικολογικών τρόπων μετακίνησης, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση ή η υγραεριοκίνηση. Οι ιδέες όμως που θα είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον δεν σταματούν εδώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα θέσει σε ισχύ ένα σχέδιο οδηγίας που προβλέπει την κατάταξη των ελαστικών των αυτοκινήτων σε κατηγορίες με κριτήρια την κατανάλωση καυσίμου, την πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και τον παραγόμενο θόρυβο κατά την κύλισή τους. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία οι κατασκευαστές ελαστικών θα υποχρεούνται να αναγράφουν τα προβλεπόμενα στοιχεία στα πλαϊνά των προϊόντων τους.

Η ανώτερη πράσινη κατηγορία ελαστικών θα φέρει το σήμα A και η κατώτερη κόκκινη το σήμα G. Ακόμα οι προμηθευτές ελαστικών για επιβατικά αυτοκίνητα υποχρεούνται να παρέχουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές σε διαφημιστικό έντυπο υλικό, στο διαδίκτυο και στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Από τη συγκεκριμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής επιτροπής εξαιρούνται τα αναγομωμένα ελαστικά, τα επαγγελματικά εκτός δρόμου ελαστικά και τα ελαστικά αγώνων. Επίσης το Κοινοβούλιο διαπραγματεύτηκε την αναθεώρηση των επιπέδων θορύβου για τα ελαστικά που δεν «κάνουν φασαρία», αφού θα παράγουν θόρυβο λιγότερο από 68 ντεσιμπέλ.

Τέλος, σύμφωνα με το Βέλγο χριστιανοδημοκράτη εισηγητή του θέματος, το νέο σύστημα επισήμανσης είναι ένα απλό μέτρο που θα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στο περιβάλλον και το κόστος για τους κατασκευαστές θα είναι ελάχιστο.

http://www.newsbeast.gr/