Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Για μια Πεμπτη Διεθνη

Αγαπητοι φιλοι !
Διαβασα το αρθρο του γερμανικου περιοδικου !
Η καλυτερη απαντηση θα μπορουσαν τα λογια ενος Γαλλου αντιστασιακου που μπροστα στο Γερμανικο αποσπασμα φωναξε: - Και για σας αγωνιζομαι κυριοι !
Ετσι και σημερα οι Ελληνες που βγαινουν στους δρομους για τα μνημονια, μπορουνε να τους πουνε το ιδιο ....

Υ.Γ πριν δυο μερες εγραψα ενα αρθρο με τιτλο "Για μια Πεμπτη Διεθνη", αναδημοσιευτηκε σε αρκετα site.
Με εκτιμηση
Βοστινιωτης Παναγιωτης

Για μια πέμπτη διεθνή

Σ’ ένα προηγούμενο άρθρο που είχε τίτλο «Αναγκα και Θεοί πείθονται», είχαμε αποδείξει γιατί είναι αδύνατον να ξεπληρωθεί όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο χρέος. Επαναλαμβάνουμε: Για την εξόφληση του Παγκόσμιου χρέους δεν αρκούν όλα τα τυπωμένα χαρτονομίσματα (και όλο το χρυσάφι του κόσμου). Το παγκόσμιο χρέος είναι γύρω στα 35,8 τρις δολάρια. Αν θελήσουμε να το αναλύσουμε «εις τα εξών συνετέθη», θα πρέπει να καταφύγουμε σε μεταφυσικές μεθόδους. Το δικό μας χρέος, είναι μέρος του παγκόσμιου χρέους (συγκριτικά ελάχιστο).

Προς τι όμως η επιμονή του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (για να περιοριστούμε μόνο σ αυτούς) προς την μικρή Ελλάδα, σώνει και καλά να τους εξοφλήσουμε  το χρέος;
Η απάντηση είναι απλή: Η επιμονή δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε οικονομικές διαφορές. Η τρόικα ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μπορούμε να πούμε ότι ούτε καν  τους ενδιαφέρει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. (Ένα μεγάλο μέρος δεν μας το έχουν δώσει ποτέ) . Χαρά στο ποσό λοιπόν! Θα μπορούσαν κάλλιστα να μας προτείνουν και μια νέα Σεισάχθεια, για να θυμηθούμε και τον δικό μας, τον αρχαίο σοφό και νομοθέτη  Σόλωνα (639-559 πΧ).
Το ότι διάλεξαν ένα μικρό κράτος, την Ελλάδα, το ότι διστάζουν να πιέσουν εξ’ ίσου φορτικά την Πορτογαλία , την Ισπανία η ακόμη και μεγαλύτερα κράτη, που χρωστάνε πολύ περισσότερα, δεν είναι τυχαίο: Δεν θέλουν να ανοίξουν μεγάλο μέτωπο (ξέρουν από στρατηγική). Είναι σαν τις ύαινες της Αφρικής : διαλέγουν μια μικρή γκαζέλλα , την ξεκόβουν από το κοπάδι, την περικυκλώνουν και σε λίγα λεπτά την έχουν κατασπαράξει. Εκεί το πάνε λοιπόν !
Μια λέξη που ακούγεται όλο και πιο συχνά τώρα τελευταια, που πάει πακέτο με την λέξη χρέος, είναι η λέξη ανταγωνιστικότητα. Να γίνουμε λένε εμείς οι Έλληνες πιο ανταγωνιστικοί!
Ρωτάμε: –Πιο ανταγωνιστικοί απ ότι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί;
Ασφαλώς όχι! Αν υποθέσουμε ότι αύριο οι Έλληνες γίνονται πιο ανταγωνιστικοί από τους Γάλλους, το πρόβλημα πάλι δεν λύνεται, απλώς μετατίθεται στους Γάλλους!
(Κι όμως κάτι τέτοιο μας είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, να γίνουμε πιο παραγωγικοί πιο ανταγωνιστικοί!)
Πρέπει να το καταλάβουνε όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι:  Τα λένε πρώτα στους μικρούς για να τα ακούσουν οι μεγάλοι, τα λένε στους Έλληνες να τα ακουσουν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί κλπ,κλπ.(Κατά το: τα λένε της πεθεράς για να τα ακούσει η νύφη).
Αυτό που θέλουν είναι να γίνει όλη η Ευρώπη (και η Αμερική), πιο ανταγωνιστική! Ερώτηση:-Από ποιον να γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική;
Η απάντηση : Πιο ανταγωνιστική από την Κίνα, από την Ινδία,  από τις ανερχόμενες οικονομίες.
Η Κίνα, η Ινδία είναι πιο ανταγωνιστικές από την Ευρώπη, από την Δύση, και ας μην έχουν αυτή τη στιγμή  την τρομερή τεχνολογία της Δύσης;
Η Κίνα και η Ινδία, υπερτερούν έναντι της Ευρώπης και της Αμερικής, στο ότι έχουν φτηνή εργατική δύναμη, δύναμη εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων!
«Πάντων χρημάτων μέτρο έστω άνθρωπος» όπως έλεγε ο αθεόφοβος ο Πρωταγόρας (483-425 πΧ). Και η Κίνα και η Ινδία, παράγουν  τα πάντα πάμφθηνα, και μπορούν να τα εξάγουν σ’ όλο τον κόσμο επίσης πάμφθηνα (ας… όψεται το ελεύθερο εμποριο.. και η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου).
Τι μπορούν να κάνουνε οι μεγάλοι της Ευρώπης και της Αμερικής?
Να αναγκάσουν την Κίνα και την Ινδία να ανεβάσουν την αξία της Εργατικής τους δύναμης, ακούγεται αστείο ! Το μόνο που μπορούν είναι να κατεβάσουν την αξία της εργατικής δύναμης των λαών τους στο ίδιο επίπεδο με τους λαούς των ανταγωνιστών τους. Εδώ η λέξη παγκοσμιοποίηση σημαίνει παγκοσμιοποίηση της αθλιότητας.
Και αποφάσισαν να αρχίσουν με την μικρή Ελλάδα. Μνημόνιο ένα χθες, μνημόνιο δυο σήμερα, μνημόνιο τρία αύριο κ.ο.κ και όποιος αντέξει . Καλύτερα να μας πούνε ανοιχτά, ότι: -Αφού φθάσατε ως εδώ αφήστε απ έξω κάθε ελπίδα
(Δαντης, από την Θεία κωμωδία)
(Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου την Ελλάδα διάλεξαν να συντρίψουν, να την κατασπαράξουν για να δείξουν στους άλλους λαούς της Ευρώπης, τι τους περιμένει αν τολμήσουν να στραφούν προς τα αριστερά.).
Αυτά συμβαίνουν εκτός των τειχών. Μπορούμε κάλλιστα να πούμε τη φράση του  Κέρωνα: -Hannibal ad portas (o Αννίβας προ των Πυλών).
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που είμαστε εντός των τειχών ? Τιποτα. Η λύση είναι εκτός των τειχών .
Αν παραστήσουμε το σύνολο των αντιδράσεων όλων των λαών με μια ευθεία γραμμή τότε στο ένα άκρο βρίσκεται το «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω», στο άλλο είναι η ίδρυση μιας «Πέμπτης Διεθνούς », βασισμένη όχι γενικά και αόριστα στις σοσιαλιστικές αρχές, αλλά σε κάτι πιο συγκεκριμένο, λαμβάνοντας υπ οψιν τις πολύτιμες εμπειρίες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου που κατέρρευσε : Νέες σχέσεις ιδιοκτησίας, με ένα Νέο Φορολογικό Σύστημα (βλ: vostiniotismos.blogspot.com )

Βοστινιωτης Παναγιώτης
Οικονομολόγος