Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - "Εργο-κάρτα" εν όψει


Οι εργοδότες που είναι συνεπείς στις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών θα δουν από τον Ιούλιο του 2011 να μειώνεται σταδιακά και μέχρι το 2013 το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ετοιμάζει μια “εργο-κάρτα” για να ελέγχει τις εργασιακές μεταβολές....

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/12) ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στο Συνέδριο του Economist, η αρχική έκπτωση επί των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις θα φτάσει το 10%, ενώ σταδιακά και μέχρι το 2013 η μείωση αυτή θα αγγίζει το 25%.

Βασική προϋπόθεση είναι η συνέπεια στην καταβολή των εισφορών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενταχθούν το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνης, οι εργαζόμενοι θα λάβουν μια κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στο ΑΜΚΑ τους, και η οποία θα έχει τη μορφή κάρτας ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν οι φορείς το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή που συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση.

Αρχικά, το σύστημα θα εισαχθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις προαιρετικά, ωστόσο στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 2,5% ( ή 550 εκατομμυρίων ευρώ) στις ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση στα ποσοστά της ανεργίας. Πάντως ο στόχος δεν επετεύχθη, καθώς βρισκόταν στα 720 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.