Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Μάχη» για το ευρω-ομόλογο

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ήταν και το ενδεχόμενο έκδοσης ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου με στόχο τη σταθερότητα του ευρώ.
Ωστόσο η βούληση πολλών ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων προς την κατεύθυνση αυτή σκοντάφτει στη σταθερή άρνηση της Γερμανίας, η οποία θεωρεί ότι το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές. .Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Ecofin ενώ όπως ανακοίνωσαν διπλωμάτες εγκρίθηκε επισήμως από τους Υουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. το πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο διάσωσης είχε αρχικά συμφωνηθεί επισήμως πριν από εννέα ημέρες και έδωσαν στην Ιρλανδία περιθώριο μέχρι το 2015 για να ελέγξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ανακοίνωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει η ρύθμιση του ελλείμματος να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2014

Ευρω-ομόλογο και Eurogroup

Την ιδέα του ευρω-ομολόγου απορρίπτει με τη σειρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι «κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του», παντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα της έκδοσης κοινών ομολόγων στους κόλπους της ευρωζώνης για τον επιμερισμό των κινδύνων. Αντίθετα τη θέσπιση ευρω-ομολόγου υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. Αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποθάρρυνε τα κράτη να διατηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Εξάλλου για τη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, το να αγοράσει από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της θα σήμαινε καταβολή υψηλότερων επιτοκίων.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, είναι η ενίσχυση του σεβασμού του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής, είπε. «Δεν περνάμε νομισματική, αλλά δημοσιονομική κρίση», είπε. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει περισσότερα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες για την ενίσχυση των κριτηρίων σταθερότητας στην ευρωζώνη. «Ό,τι έχει προταθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη».