Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
Τα ανθρώπινα δράματα πίσω από το κανόνι της «Ασπίς» και ο Ψωμιάδης
«Έχασα την όραση μου από τροχαίο σε ηλικία 23 ετών. Τα τελευταία όμως...
χρόνια μου δώσανε ελπίδες. Μου είπαν ότι μπορώ να χειρουργηθώ στην Αμερική και να βρω το φως μου. Μάζευα χρήματα για το χειρουργείο και τα τοποθετούσα σε πρόγραμμα της ΑΣΠΙΣ. Τώρα, τα χρήματα δεν υπάρχουν, όπως και η ελπίδα μου ….».
Είναι τα λόγια του 45χρονου Γιώργου Μητρέλου, ο οποίος είδε τις οικονομίες μιας ζωής αλλά και τις ελπίδες για αποκατάσταση της υγείας του, να σβήνουν τον Σεπτέμβριο του 2009 μετά το «κανόνι» που βάρεσε η ΑΣΠΙΣ αφήνοντας στον «αέρα» 250.000 ασφαλισμένους (μόνο) στον τομέα της Πρόνοιας.
Γιώργος Μητρέλος
Σήμερα, 15 μήνες μετά το «λουκέτο» της εταιρείας οι περισσότεροι πρώην ασφαλισμένοι της δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης, αν και έχουν πληρώσει αδρά για αυτό. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για αυτούς από την πολιτεία, η οποία πρέπει να εξοφλήσει νοσοκομειακές αποζημιώσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε 112 χιλιάδες συμβόλαια στην ΑΣΠΙΣ.
Σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι 4.500 ασφαλισμένοι που έχουν αναπηρία άνω του 67% και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Τα «θύματα» της ΑΣΠΙΣ είναι χιλιάδες και δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της Πρόνοιας. Άνθρωποι του μόχθου έχασαν σε μια νύχτα τους κόπους μιας ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι που είχαν συνάψει συμβόλαια για την αποπληρωμή του κεφαλαίου του στεγαστικού τους δανείου κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια που στεγάζουν τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
«Πήραν την αξιοπρέπειά μου»
Οι λέξεις «θυμός» και «απόγνωση» βγαίνουν από τα χείλη τους. Νιώθουν εξαπατημένοι από τις «κεφαλές» τις ΑΣΠΙΣ που «έφαγαν» τα χρήματά τους αλλά και «πληγωμένοι» από την πολιτεία που κλείνει – όπως λένε – τα μάτια στο πρόβλημά τους. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου είχε οδηγηθεί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της «ΑΣΠΙΣ» Παύλος Ψωμιάδης για να απολογηθεί. Η προφυλάκιση του αποτέλεσε – λένε – «ηθική δικαίωση» που όμως δεν τους αρκεί. Ζητούν πίσω τους κόπους τους αλλά και τις ελπίδες τους.
«Δεν είναι μόνο τα χρήματα που δώσαμε για να έχουμε περίθαλψη και τα χάσαμε. Εμένα ο Ψωμιάδης μου πήρε την αξιοπρέπειά μου» λέει η Βαλασία Βουλγαροπούλου που έχει μείνει χωρίς περίθαλψη, τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς έχει υποστεί τρία εγκεφαλικά επεισόδια και έμφραγμα.
Βαλασία Βουλγαροπούλου – Μαρία Κιουρτσίδου
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 48χρονη γυναίκα μητέρα και πρώην εργαζόμενη στο ΙΚΑ, χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και να υποβληθεί σε αλλαγή αθροπλαστικής. Το κόστος της επέμβασης δεν καλύπτονταν από το ταμείο πρόνοιας και οι γιατροί δεν δέχτηκαν να της κάνουν εισαγωγή στο χειρουργείο. Γνώριζαν ότι το νοσοκομείο δεν θα αποζημιώνονταν ποτέ, αφού η ασφάλειά της ήταν στην ΑΣΠΙΣ που είχε κλείσει.
Η κυρία Βουλγαροπούλου έχει απευθυνθεί εγγράφως στην πρώην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και στον διάδοχό της Ανδρέα Λοβέρδο, χωρίς όμως ποτέ να λάβει κάποια απάντηση. «Δεν είμαι η μόνη που αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση. Το χειρότερο για μένα, όμως, είναι ότι δεν με ασφαλίζει πλέον καμία εταιρεία ιδιωτικής ασφάλισης με τέτοια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω».
Το προβλήματα της 48χρονης γυναίκας γνωρίζει η ασφαλίστρια της κυρία Μαρία Κιουρτσίδου η οποία στέκεται δίπλα της στον αγώνα της για την αποκατάσταση της υγείας της. «Για πρώτη φορά στην 20ετη επαγγελματική μου πορεία αδυνατώ να υποστηρίξω ένα συμβόλαιο ζωής που η ίδια της είχα προτείνει» λέει η κ. Κιουρτσίδου – θύμα και η ίδια του μεγάλου φαλιμέντου της ΑΣΠΙΣ.
«Συγκέντρωνα τα χρήματα σε κουμπαρά για να πληρώσω το πρόγραμμα συνταξιοδότησης και περίθαλψης που είχα στην ΑΣΠΙΣ» λέει η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Τριανταφύλλου και προσθέτει: «Αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που δεν καλύπτεται από τη νέα εταιρεία στην οποία μεταφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες, διότι εκεί είμαι νέα ασφαλισμένη. Επέλεξα την ιδιωτική ασφάλιση γιατί ήθελα να έχω επιλογή γιατρού και να μπορώ να πληρώσω την θεραπεία και την αποθεραπεία μου που έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Το δικαίωμά του αυτό χάθηκε και ζητώ τουλάχιστον μια ηθική δικαίωση».
Μαρία Τριανταφύλλου
Στον «αέρα» και περιουσίες
Σε ιδιαίτερα δύσκολή θέση βρίσκονται όμως και χιλιάδες επενδυτές της ΑΣΠΙΣ που «έβαλαν» τα χρήματά τους σε επενδυτικά προϊόντα της εταιρείας ελπίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις. Η εταιρεία είχε συνάψει 27.000 επενδυτικά συμβόλαια για εφάπαξ καταβολή στους δικαιούχους, συνολικού ύψους 440 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν στραφεί νομικά εναντίον των «κεφαλών» της εταιρείας και έχουν πετύχει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 40 εκατ. ευρώ του Π. Ψωμιάδη, μελών της οικογενείας του και των εταιρειών του.
Εκτός από το «ρευστό» που χάθηκε περί τα 1.500 άτομα ανά την Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν και ακίνητη περιουσία, όπως είναι τα σπίτια τους που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ως πρώτη κατοικία. Η κυρία Αικατερίνη Δραγώνη από τη Λάρισα, είχε λάβει δάνειο αποπεράτωσης πρώτης κατοικίας, το 2001, από την ΑΣΠΙΣ Bank (θυγατρική της ΑΣΠΙΣ) ύψους 15.000. Σήμερα για το ποσό αυτό κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 130.000 ευρώ.
Αικατερίνη Δραγώνη
Η κυρία Δραγώνη είχε συνάψει συμβόλαιο αποπληρωμής του κεφαλαίου του δανείου στην ΑΣΠΙΣ και πλήρωνε στην τράπεζα μόνο τους τόκους. Μετά το «κανόνι», η διοίκηση της τράπεζας – που στο παρελθόν την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει τα χρήματα της διότι «η ΑΣΠΙΣ δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ» – της ανακοίνωσε ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του κεφαλαίου του δανείου, το οποίο όμως είχε σχεδόν εξοφλήσει στην εταιρεία.
«Έχω ήδη καταβάλλει 12.000 ευρώ για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και 9.000 ευρώ για τους τόκους. Σήμερα μου ζητούν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που αγόρασε την AΣΠΙΣ Βank) όλο το ποσό από την αρχή, αλλιώς κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου, το οποίο είναι υποθηκευμένο για αυτό το δάνειο» αναφέρει.
«Η οικογένεια Ψωμιάδη πλούτισε παράνομα»
Ο 72χρονος άλλοτε ισχυρός άνδρας της «ΑΣΠΙΣ» κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή στις 11 Δεκεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα, εννέα μόλις ημέρες μετά την προφυλάκισή του ο Π. Ψωμιάδης ζήτησε να αρθεί η προσωρινή του κράτηση με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η αίτησή του θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εντός των επόμενων ημερών.
«Είμαι περήφανος για το οικοδόμημά μου» είχε πει μεταξύ άλλων στον ανακριτή ο Π. Ψωμιάδης, ενώ κατά την είσοδο του στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων δεκάδες επενδυτές και ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ του επιτέθηκαν αποκαλώντας τον «κλέφτη» και «απατεώνα». «Το Σύστημα Φτιάχνει Ψωμιάδηδες, Το Κράτος τους Συντηρεί» έγραφαν σε ένα από τα πανό που τα είχε αναρτήσει.
«Από την έρευνα που έχουμε κάνει ένα και πλέον έτος για λογαριασμό ομολογιούχων της ΑΣΠΙΣ Κάπιταλ Α.Ε, προκύπτει ότι η Όλγα Ψωμιάδη και η Μάρω Ψωμιάδη, από κοινού με τον Παύλο Ψωμιάδη τέλεσαν τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» δηλώνουν στο «Πρώτο Θέμα» οι δικηγόροι κ.κ. Μιχαήλ και Γιάννης Μαρκουλάκος που εκπροσωπούν νομικά την πλειονότητα των θυμάτων της ΑΣΠΙΣ.
«Απέκρυψαν την περιουσία που παράνομα και αναίτια περιήλθε στην ιδιοκτησία τους, ενώ ενέβαζαν ως αποκλειστική Διοίκηση της ΑΣΠΙΣ Κάπιταλ, μαζί με τον Παύλο Ψωμιάδη, τα χρήματα των ομολογιούχων σε προσωπικό λογαριασμό του Παύλου Ψωμιάδη, δίχως να γίνονται ουσιώδεις επενδύσεις από την εταιρία. Ήταν λοιπόν προδιαγεγραμμένο ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της», επισημαίνουν οι δυο δικηγόροι.
Μαρκουλάκος Ιωάννης
Σύμφωνα με τους δυο δικηγόρους ευθύνες για την υπόθεση της ΑΣΠΙΣ φέρουν και εποπτικές αρχές. «Επίκειται» λένε «η κατάθεση αγωγής και μηνυτήριας αναφοράς για τις πράξεις και παραλείψεις των εποπτικών οργάνων για πάνω από 10 έτη, μέχρι την 21.9.2009, ημέρα που ανακλήθηκε η άδεια της εταιρείας»
Τα «θύματα» σε αριθμούς
Από το «λουκέτο» που έβαλε η ΑΣΠΙΣ έμειναν στον «αέρα»:
- 44.000 συνταξιοδοτικά προϊόντα ύψους 156. εκατ. ευρώ.
- 27.000 επενδυτικά συμβόλαια, σύμφωνα με τα οποία θα έπρεπε να γίνει εφάπαξ καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους συνολικού ύψους 440 εκατ. ευρώ
- Έμειναν ανεξόφλητες νοσοκομειακές αποζημιώσεις ύψους 28. εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 112.000 συμβόλαια.
protothema