Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση ελέγχει τα όλα ΜΜΕ με νέο νόμο

ΤΕΛΟΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ένας νέος νόμος περί Τύπου, επέτρεψε στην ουγγρική κυβέρνηση να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας, αναιρώντας έτσι παντελώς την αρχή περί ''ελευθερίας του Τύπου''.

Στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα, είναι η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του ΒίκτορΟρμπάν, ενώ τη Δευτέρα (20/12), έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη η ψηφοφορία για το Νέο Νόμο περί Τύπου, ο οποίος και υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της κυβέρνησης...

Είχαν προκληθεί πολλές αντιδράσεις πριν την ψήφιση του νόμου, ενώ η αρμόδια Επίτροπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), για την Ελευθερία του Τύπου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς είχε διαμηνύσει πως εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί υπό την παρούσα του μορφή παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ.

Άλλα στελέχη του διεθνούς Οργανισμού καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα συσταθεί μια Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, η"ΝΜΗΗ", που θα εποπτεύει τη δημόσια ουγγρική τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Η κυβέρνηση Ορμπάν με τη συνταγματική της πλειοψηφία και 256 ψήφους "υπέρ", έναντι 87 "κατά" της αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε συνταγματική τροπολογία, έδωσε υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων τους.

Φυσικά, η επικεφαλής της Αρχής ΝΜΗΗ, Αναμαρία Σαλάι, έχει διοριστεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του.

Στο πλαίσιο του επίμαχου νέου νόμου για τα ΜΜΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τη Δευτέρα (21/12) και την ίδρυση υπηρεσίας παραγωγής ειδήσεων, του αποκαλούμενου Ιδρύματος Διαχείρισης Προγράμματος και Περιουσίας, που θα ετοιμάζει όλα τα ειδησεογραφικά και πολιτικού περιεχομένου προγράμματα για τα ουγγρικά δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει η διάλυση της ομάδας σύνταξης στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας στην ουγγρική Βουλή με φίμωτρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές, ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους και εκδότες διαδήλωσαν μαζί τους, κατά του νόμου, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η δημόσια Ουγγρική Τηλεόραση.