Η κατασκευή του βασίζεται σε απλά και φθηνά υλικά και εξαφανίζει ό,τι καλύπτει όχι µε µαγικό τρόπο, όπως έκανε ο Χάρι Πότερ, αλλά µε άκρως επιστηµονικό.
Οπως αποκαλύπτει το επιστηµονικό περιοδικό «Nature», δύο οµάδες – η µία µε βάσηστη Σιγκαπούρη και η άλλη από το Πανεπιστήµιο του Μπέρµιγχαµ και το Imperial College στο Λονδίνο – κατασκεύασαν δύο εφευρέσεις, µε τις οποίες κατάφεραν να κάνουν αόρατα αντικείµενα πάχους ορισµένων εκατοστών. Οι νέες εφευρέσεις δεν βασίστηκαν σε ακριβά υλικά αλλά σε ένα κοινό – από ανθρακικό ασβέστιο – και φθηνό µετάλλευµα, τον ασβεστίτη, που έχει ειδικές οπτικές ιδιότητες. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, «λυγίζει» το φως µε τέτοιοτρόπο ώστεοι ακτίνες αντανακλώνται κατευθείαν από το έδαφος κάτω από το αντικείµενο που καλύπτεται, ό,τι ακριβώς θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το αντικείµενο.
Η οµάδα της Σιγκαπούρης δηµιούργησε µανδύα από ασβεστίτη, ο οποίος µπορεί να καλύψει ένα κοµµάτι χάλυβα διαστάσεων 38×2 χιλιοστών και είναι σχεδιασµένος για να λειτουργεί κάτω από το νερό. «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν µε ποικίλους τρόπους ένα µανδύα που έχει την ιδιότητα να κρύβει αντικείµενα στον βυθό της θάλασσας, αν και δεν µπορώ να υποθέσω τι ακριβώς µπορεί να θέλουν να κρύψουν», είπε στο περιοδικό «Nature» ο Γιώργος Μπαρµπαστάθης, µηχανολόγος µηχανικός που βοήθησε την οµάδα της Σιγκαπούρης στην κατασκευή του µανδύα αορατότητας.
Τέτοιου είδους εφευρέσεις είναι περιζήτητες από τον στρατό και πιστεύεται ότι αυτές οι συσκευές θα εγκαινιάσουν µια νέα εποχή τεχνολογίας: αεροπλάνα, πλοία, διαστηµόπλοια, άρµατα και άλλα οχήµατα θα µπορεί να φυλαχτούν στον βυθό της θάλασσας χωρίς να γίνονται αντιληπτά από ραντάρ.
Μάλιστα, αν εξελιχθούν κι άλλο, στο µέλλον θα γίνονται αόρατα ακόµη και ολόκληρα στρατεύµατα.
Η δεύτερη οµάδα, των πανεπιστηµίων Μπέρµιγχαµ και Imperial, µε επικεφαλής τον θεωρητικό φυσικό και πρωτοπόρο σε αυτό τον τοµέα σερ Τζον Πέντρι, έχει κατασκευάσει ένα µανδύα από ασβεστίτη που κάνει αόρατα αντικείµενα που βρίσκονται σε ύψος αρκετών εκατοστών. Αυτός ο µανδύας αορατότητας λειτουργεί µόνο στον αέρα.
Οι ελπίδες ότι στο άµεσο µέλλον θα αναπτυχθούν λειτουργικοί µανδύες αορατότητας ενισχύονται, δεδοµένου ότι οι συσκευές της Σιγκαπούρης και του Λονδίνου αποδείχθηκαν πολύ φθηνότερες από τις προηγούµενες – οι πρώτες συσκευές είχαν κατασκευαστεί από περίπλοκα συνθετικά υλικά και πολύ δαπανηρές µικροδοµές πυριτίου. Αντίθετα, τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου µανδύα κοστίζουν λιγότερο από 1.000 ευρώ – σύµφωνα µε τον Μπέιλ Ζανγκ, έτερο µέλος της οµάδας – χάρη στο πολύ χαµηλό κόστος του ασβεστίτη. «Ακόµη δεν είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστεί στο σπίτι, αλλά δεν βρισκόµαστε και πολύ µακριά από αυτό το ενδεχόµενο», υποστηρίζει ο Ζανγκ.
Στο παρελθόν, οι επιστήµονες έχουν πειραµατιστεί µε διάφορα µετα-υλικά, τα οποία µπορούν να κατευθύνουν και να ελέγξουν τη διάδοση και τηδιαβίβαση συγκεκριµένων µερών του φωτεινού φάσµατος. Με απλά λόγια, µελετητές έχουν κατά καιρούς χειριστεί αυτά τα µετα-υλικά προκειµένου να κάνουν ένα αντικείµενο φαινοµενικά αόρατο. Τον περασµένο µήνα, µάλιστα, ερευνητές απότο Πανεπιστήµιο Σέιντ Αντριους στη Σκωτία ανακοίνωσαν τη δηµιουργία ενός εύκαµπτου υλικού, του metaflex, το οποίο µπορεί σύντοµα να χρησιµοποιηθεί για εµπορική και βιοµηχανική χρήση. Οι αµφιβολίες σχετικά µε τους µανδύες αορατότητας αφορούν το ότι καλύπτουν µικρά αντικείµενα µόνο. Σύµφωνα όµως µε τον φυσικό Μίχαλ Λίψον από το Πανεπιστήµιο του Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ένα συναρπαστικό µέλλον. «Είµαστε κοντά στην απόκρυψη αντικειµένων που χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας ζωή», υποστηρίζει ο Λίψον.
πηγή: tanea.gr