Νέα μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει ότι η υποχώρηση των πάγων της Αρκτικής δεν είναι μη αναστρέψιμη...
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Επίσης, μια δεύτερη έρευνα προβλέπει ότι οι πολικές αρκούδες θα συνεχίσουν να έχουν πάγο να σταθούν και να επιβιώσουν.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Στίβεν Άρμστραπ, επικεφαλής της πρώτης μελέτης, δήλωσε ότι «Μπορεί ακόμα να γίνει κάτι για να σωθούν οι πολικές αρκούδες».
Η ομάδα του εξέτασε τη σταθερή σχέση ανάμεσα στις εκπομπές CO2, τους επιπλέοντες πάγους της Αρκτικής και την έκταση του ενδιαιτήματος της πολικής αρκούδας.
Οι υπολογισμοί των επιστημόνων έδειξαν ότι δεν υπάρχει «σημείο χωρίς επιστροφή», πέρα από το οποίο οι πάγοι δεν θα επανεμφανιστούν στην περιοχή.
Ο καθηγητής Άρμστραπ επισήμανε ότι «ένα τέτοιο σημείο χωρίς επιστροφή θα σήμαινε ότι οι μελλοντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα βοηθούσαν σχεδόν καθόλου στη σωτηρία της πολικής αρκούδας».
Προηγούμενες μελέτες προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου πάγοι στην Αρκτική το καλοκαίρι και θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ωκεανό.
Η δεύτερη μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολική αρκούδα θα μπορέσει να επιβιώσει.
Η ομάδα της Στέφανι Φίρμαν στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty της Νέας Υόρκης υπολογίζει ότι, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, ο πάγος θα παραμείνει στη βόρεια πλευρά του καναδικού αρκτικού αρχιπελάγους και στη Γροιλανδία.
Μια περιοχή μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων θα παραμείνει καλυμμένη από πάγο όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, εκτιμούν οι ερευνητές.
econews