Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μεξικό: 15.273 θάνατοι, οι οποίοι σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, καταγράφηκαν το 2010

Συνολικά 15.273 θάνατοι, οι οποίοι σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, σημειώθηκαν το 2010 στο Μεξικό. Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ξεκίνησε μία επιχείρηση κατά των εμπόρων ναρκωτικών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Το 2010 καταγράψαμε τις περισσότερες ανθρωποκτονίες, με τον αριθμό να έχει φτάσει τους 15.273, αν και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η τάση αυτή έχει σταθεροποιηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο και υπάρχει μία πτωτική τάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα ζητήματα ασφαλείας, Αλεχάντρο Ποϊρέ.

Ο Μεξικανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το 50% των ανθρωποκτονιών έχει καταγραφεί στις τρεις πολιτείες Τσιουάουα, Ταμαουλίπας και Σιναλόα. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών του 2010 αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ όσων έχουν σημειωθεί στο Μεξικό από την έναρξη της επιχείρησης κατά των καρτέλ στο τέλος του 2006 με τη συμμετοχή 50.000 στρατιωτών. Στο μεταξύ, μία δραστήρια φεμινίστρια της Σιουδάδ Χουάρες, της πιο βίαιης πόλης στο Μεξικό, δολοφονήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού πρώτα είχαν αποπειραθεί να την βιάσουν, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Η σορός της 36χρονης Σουζάνα Τσάβες βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με το αριστερό χέρι ακρωτηριασμένο. Τρεις άνδρες, ανάμεσα τους και ένας ανήλικος, έχουν συλληφθεί, καθώς παραδέχθηκαν ότι είναι ένοχοι για την απόπειρα βιασμού και τη δολοφονία της Τσάβες, ενώ ανέφεραν ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.
agelioforos.gr