Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ένας στους 16 Αμερικανούς χειρούργους έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει

Σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών χειρουργών έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, πιθανόν λόγω εξουθένωσης και ιατρικών λαθών, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ.



Το 6% των χειρουργών στις ΗΠΑ σκέφτηκε το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει το περασμένο έτος, όπως προκύπτει από έρευνα του Tait Shanafelt της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Το ποσοστό δεν αποκλίνει σημαντικά από το αντίστοιχο του συνολικού αμερικανικού πληθυσμού.

Ανησυχητικό, ωστόσο εμφανίστηκε το ποσοστό των γιατρών ηλικίας 55 με 64 ετών (7%), που ήταν περισσότερο από το τριπλάσιο του γενικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας (2%).

Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο στρες και εξουθένωση μεταξύ των Αμερικανών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες τόσο σε αυτούς όσο και στους ασθενείς, υποστήριξε ο Shanafelt.

Οι ιατροί που ένιωθαν εξουθενωμένοι ή δήλωσαν ότι είχαν κάνει κάποιο "σημαντικό ιατρικό λάθος" τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν πιο επιρρεπείς σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των προβληματισμένων ιατρών, μόλις το ένα τέταρτο ζήτηση επαγγελματική βοήθεια, καθώς οι περισσότεροι φοβούνταν το ενδεχόμενο να χάσουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, καταγράφηκαν περίπου 11 αυτοκτονίες ανά 100.000 Αμερικανούς το 2007.