Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Δέκα πολιτικές στιγμές του 2010

Δεν πρέπει να στενοχωρήθηκαν πολλοί, που μας αποχαιρέτησε το 2010. Όσο χάλια και να είναι το 2011 αποκλείεται να αναπολήσουμε τον «γέρο χρόνο» που έφυγε. Για να θυμηθούμε τους λόγους:


1. Κύρωση της από 8/5/2010 Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης που κάνει σουξέ ωςΜνημόνιο”. Τρεις  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται την ψήφιση του. Η μπλόφα για αυξημένη πλειοψηφία στους 180 δεν πιάνει γιατί ο Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος. Όσοι –ιδίως της αντιπολίτευσης- το ψήφισαν το έχουν μετανιώσει πικρά. Αλλά μετά την απομάκρυνση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ουδέν λάθος και πάθος αναγνωρίζεται. Τσουνάμι μέτρων συνοδεύει τη σύμβαση, καθώς και τις επικαιροποιήσεις της. Η  εκταμίευση κάθε δόσης συνδέεται με εκθέσεις προόδου για τις δημοσιονομικές προσαρμογές και την πρόοδο των διαθρωτικών αλλαγών. Διεθνής οικονομικός έλεγχος.

2. Οι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Σαμαράς ξαναβάζει τη ΝΔ στο πολιτικό παιχνίδι, παρά την κατακραυγή και τη χλεύη που δοκιμάζει η διακυβέρνηση Καραμανλή. Ο εκβιασμός των εκλογών συν την αποχή διασώζουν το γόητρο της μόλις ενός έτους Κυβέρνησης. Mε 8 Περιφέρειες και τους Καμίνη, Μπουτάρη διασώζει τα προσχήματα. Το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν συντάσσεται στον δεύτερο γύρο και παρά τις τεράστιες απώλειες το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει την ήττα και δείχνει ότι βρίσκεται μπροστά με 2 μονάδες.

3. Η ΝΔ του Σαμαρά καταθέτει τον Ιούλιο τη δική της κοστολογημένη πρόταση για έξοδο από την κρίση. Ομοβροντία λάσπης επί μήνες, αναβάλλει την κατανόηση του από τους πολίτες. Περισπούδαστες αναλύσεις από ανθρώπους που αγνοούν τη διαφορά χρέους και ελλείμματος. Τα τελευταία γκάλοπ δικαιώνουν την πολιτική πρόταση ενός διαφορετικού οικονομικού μείγματος, που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.


4. Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ίσως αλλαγή στο κόμμα που έκανε μέχρι τώρα ο Σαμαράς: Την απαλλαγή του κόμματος από τους βαρώνους και τα τζάκια.  Η ΝΔ των «Λόρδων» υποχωρεί, μπροστά την ορμή της ΝΔ των «Κοινοτήτων». Η διάσωση της Ντόρας επιχειρείται αργότερα μέσω της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα με τη χαρακτηριστική ονομασία «Δημοκρατική Συμμαχία». Το κόμμα-δώρο στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία δυναμική. Η πλαισίωση του από στελέχη είναι εξαιρετικά φτωχή και όπως όλα δείχνουν θα απολαύσει την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ως «εξωκοινοβουλευτική δεξιά»

5. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες και ο Φώτης Κουβέλης φεύγει. Ιδρύει τη Δημοκρατική Αριστερά και συνεργάζεται με την κυβέρνηση ιδίως στην περίπτωση Καμίνη, που είναι και δική του πρόταση. Τα γκάλοπ δεν τον δικαιώνουν καθώς σε όλα μένει εκτός Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισέρχεται σε κάθε περίπτωση.

6. Ο Αντιπρόεδρος ήταν σε φόρμα όλη τη διάρκεια του έτους. Η δήλωση του «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά» θα κάνει αίσθηση, θα εξοργίσει, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αλλά δυστυχώς θα βρει και αποδοχή σε ένα κομμάτι των πολιτών. Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ο κ. Πάγκαλος θα ολοκληρώσει τη χρονιά με μια δήλωση για κοπρίτες ΔΥ που δεν έτυχε του ανάλογου ντόρου, επειδή ακριβώς την εκστόμισε αυτός.

7. Σε φιάσκο οδηγήθηκε η Εξεταστική για τη Siemens και πιθανόν δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι πολιτικοί χρηματίστηκαν. Αν το σκάνδαλο αφορά μόνο έναν που το παραδέχτηκε, κατεβαίνω στο γκαράζ να δω τι δώρο μου έφερε ο Άγιος Βασίλης. Στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τα τρία πουλάκια (Χριστοφοράκος, Καράβελας, Γιουνγκ) πέταξαν…

8. Το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου, αιχμή του δόρατος της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία παίρνει αναπάντεχη τροπή. Απαλλάσσονται οι Βουλγαράκης και Ρουσσόπουλος, οι οποίοι και εμφανίζονταν ως οι κύριοι υπεύθυνοι της υπόθεσης. Η κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε τους Κοντό, Μπασιάκο και Δούκα, η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο δικαστικό Συμβούλιο και δυστυχ[ως δεν την βλέπω να προχωρεί ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ  την Ζήμενς

9. Καταρρίφθηκε ο μύθος των «σωτήριων ανασχηματισμών». Η αναδόμηση που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός, δεν βρήκε καθόλου ανταπόκριση την κοινή γνώμη. Ένα βαρύ και πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, με ασαφείς και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους κορυφαίους Υπουργούς, ήταν η νέα κυβερνητική πρόταση. Θα μείνει στην ιστορία ως «ο ανασχηματισμός της   Μπατζελή», καθώς ήταν η μόνη που πλήρωσε το «μάρμαρο».

10. Η οργή των πολιτών. Το συμβολικά ιπτάμενο παπούτσι τη ΔΕΘ, το ντου στη Βουλή, κράξιμο σε δεκάδες βουλευτές σε δημόσιους χώρους, προπηλακισμός του Προέδρου της ΓΣΣΕ αλλά και του Κ. Χατζηδάκη. Επί δικαίων και αδίκων, ως προβοκάτσια ή γνήσια έκφραση, η σωματική και η λεκτική βία, καθώς  και η απειλή τους  έχουν εγκατασταθεί στην καθημερινότητα της πολιτικής ζωής της χώρας.
Μικρός Οδυσσέας
http://friendshipiseverything.blogspot.com