Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Παπακωνσταντίνου: "Εντός του 2011 η Ελλάδα στις αγορές"

Την εκτίμηση ότι “η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό εντός του έτους” έκανε την Τρίτη (18/01) ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε, πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “βλέπουν θετικά το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας”...

“Η δημοσιονομική σύγκλιση του 2010 ήταν εντυπωσιακή - 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν”, σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα θα εκδώσει και τα λεγόμενα “ομόλογα διασποράς” για τους Έλληνες του εξωτερικού, πέραν του δεδηλωμένου στόχου για την επιστροφή στις αγορές με τίτλους μακράς ωρίμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως “όσον αφορά στην Ελλάδα, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είναι θετικές αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα”, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Κάθετος όσον αφορά στην πιθανότητα επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

“Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους. Υπάρχει καταρχήν μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος επί οικονομικών ζητημάτων, Όλι Ρεν, υπογράμμισε πως “όσο νωρίτερα ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο καλύτερα”, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως “προάγγελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας”.