Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πτώση κατα 22% στο ποτό

«Ό,τι και να γίνει ο Έλληνας το τσιγάρο και το ποτό του δεν το κόβει»…Αποτελεί «κλασική ατάκα» που συζητείται στις παρέες σε μπαρ και καφετέριες θέλοντας να δείξει ότι ως λαός πάντα βρίσκουμε έστω ένα μικρό περίσσευμα για να ικανοποιούμε τις αδυναμίες μας παρά την οικονομική κρίση.



Φαίνεται όμως ότι η πεποίθηση μας αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι Έλληνες αρχίζουν και κόβουν σιγά-σιγά το ποτό! Δεν ξέρουμε αν το κάπνισμα αντέχει ή θα αντέξει μετά τις απανωτές αυξήσεις στα καπνά, αλλά η πικρή αλήθεια για τα οινοπνευματώδη είναι ότι η κατανάλωση σημείωσε «βουτιά» 22% σε σχέση με το 2009

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν τα αλκοολούχα ποτά (ουίσκι, βότκα, τεκίλα κλπ) με 25% και ακολουθούν αμέσως μετά το κρασί και το ούζο με πτώση 20%. Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι την ώρα που όλοι οι αριθμοί συγκριτικά με πέρυσι είναι «κόκκινοι», το τσίπουρο παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 15% στην κατανάλωση!

Έκκληση για μείωση του φόρου από την Ένωση Αλκοολούχων Ποτών

Τη μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά τουλάχιστον κατά 20%, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να «ανασάνει» ο κλάδος, ζητεί η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), καθώς η πρωτοφανής κάμψη της κατανάλωσης αλκοόλ, που αγγίζει το 30%, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις εταιρείες του χώρου.

Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για «λουκέτα» και αρκετούς απολυμένους (ήδη έχουν γίνει απολύσεις) που αναπόφευκτα θα έρθουν αν συνεχιστεί η μείωση της ζήτησης, ενώ εφιστούν την προσοχή για αύξηση του παραεμπορίουτων οινοπνευματωδών με ότι, αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους αλλά και την υγεία των πολιτών καθώς πολλά από αυτά είναι νοθευμένα.

trelokouneli.gr