Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μείωση 40% στις αιτήσεις για νέα δάνεια

Σε ποσοστό 40% ανέρχεται η μείωση που παρουσιάστηκε την τελευταία διετία στις αιτήσεις για τη χορήγηση δανείων εξαιτίας της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της έλλειψης επενδυτικών σχεδίων.


Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητική πιστωτική επέκταση και εντός του 2011. Με τη ζήτηση για νέα δάνεια να βαίνει σταθερά μειούμενη, η μοναδική κατηγορία που κινείται είναι αυτή των «πράσινων» δανείων, με τα τραπεζικά στελέχη να εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος των δανείων αυτής της κατηγορίας να ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, τα τραπεζικά ιδρύματα ελλείψει ρευστότητας απορρίπτουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων, ενώ παραμένει βασική τους δραστηριότητα η ρύθμιση οφειλών, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για ρυθμίσεις σε περισσότερους από 250 χιλιάδες ιδιώτες και 50 χιλιάδεςμικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι νέες μάλιστα αιτήσεις περνούν από «κόσκινο», καθώς έχει διαπιστωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος τους είναι από δανειολήπτες που βαρύνονται με υψηλές οφειλές και επιδιώκουν να ανακυκλώσουν με αυτόν τον τρόπο το δανεισμό τους.

cosmo.gr