Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αποζημίωση 4 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά

Δικαιώνει το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του (17/2011) εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπέρ των οποίων επιδίκασε... αποζημίωση ποσού 4 εκατομμυρίων ευρώ για μισθούς και επιδόματα που δεν τους έχουν καταβληθεί από το Μάιο του 2010 έως σήμερα.


Στο δικαστήριο (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) προσέφυγαν 90 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, στρεφόμενοι κατά της εταιρείας «Ναυπηγεία ΑΕ», την οποία κατηγορούν ότι δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την καταβολή μισθών, επιδομάτων και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, η εναγόμενη εταιρεία, από τον Οκτώβριο του 2006 και με σκοπό να μην καταβάλει αποζημιώσεις σε απολυμένους εργαζόμενους, ενεργοποίησε την ανενεργή εταιρεία που είχε συστήσει στο παρελθόν«Εταιρεία Τροχαίου Υλικού ΑΕ» (ΕΤΥΕ) και ενέταξε σε αυτήν εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά.

Η επίμαχη εταιρεία είχε συσταθεί για την κατασκευή βαγονιών του ΟΣΕ και τον Οκτώβριο του 2007 είχε μεταβιβαστεί στον γερμανικό όμιλο DrMeyer.

Oι εργαζόμενοι τονίζουν στην προσφυγή τους ότι ανήκουν στη «Ναυπηγεία ΑΕ», η οποία, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν τους πληρώνει μέχρι σήμερα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι πράγματι οι προσφεύγοντες ανήκουν στην εναγόμενη καθώς θεωρεί πως τα τμήματα της εταιρείας των Ναυπηγείων λειτουργούν ενιαία, κάτι που σύμφωνα με την απόφαση ενισχύεται και από προγραμματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1997 με τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ στο πλαίσιο των οποίων συστάθηκε στα ναυπηγεία και λειτουργεί Τμήμα Τροχαίου Υλικού που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή βαγονιών.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι με την ενεργοποίηση της ΕΤΥΕ οι εναγόμενοι, υπεύθυνοι της «Ναυπηγεία ΑΕ», προσπάθησαν να αποφύγουν συμβατικές υποχρεώσεις τους για την προστασία των θέσεων εργασίας και έτσι διατάσσει την καταβολή των οφειλομένων με τους νόμιμους τόκους.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος των εργαζομένων Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε:

«Οι νομικίστικες και βλαπτικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων μεθοδεύσεις της εργοδότριας γερμανικής εταιρείας δεν πέρασαν στο δικαστήριο. Είναι, όμως, θλιβερό το φαινόμενο να προσπαθούν ξένες επιχειρήσεις να αποφύγουν την πληρωμή δεδουλευμένων μισθών και αποζημιώσεων χρησιμοποιώντας οικονομικά τεχνάσματα όπως εικονικές.