Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τι προβλέπει η «συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ και πως αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή μας

Ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως τελικά κατάλαβε πως η επίσκεψη στο Ερζερούμ δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα... Ίσως να το συνειδητοποίησε στην τρίωρη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ίσως ακόμη και να πιέστηκε από τις ΗΠΑ για εγκατάλειψη της προσέγγισης με την Τουρκία, η οποία αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» για την πολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Όποιος ή όποιοι και αν είναι οι λόγοι, ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε μερικές ώρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ με τον ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου και αποφάσισαν τη δημιουργία κοινής υπουργικής επιτροπής υψηλού επιπέδου στην οποία θα προΐστανται εναλλάξ οι δύο πρωθυπουργοί. Κάτι για το οποίο πρώτο το newscode είχε γράψει κατ’ αποκλειστικότητα σε σχετικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ (Φτάνει σήμερα ο Λίμπερμαν με ατζέντα διεξόδου για την Ελλάδα).

Έτσι λοιπόν ο «αγγελιαφόρος» της Ισραηλινής κυβέρνησης έφτασε σήμερα στην Αθήνα φέρνοντας στις «βαλίτσες» προτάσεις για τη σύναψη πολλαπλών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα ο Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα μεταφέρει και επίσημη πρόσκληση-κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη-προς τον Κάρολο Παπούλια να επισκεφτεί το Ισραήλ εντός του έτους. Οι προτάσεις που θα κάνει ο Αβιγκορ Λίμπερμαν κινούνται κυρίως σε δύο άξονες. Της οικονομικής και της στρατιωτικό-διπλωματικής συνεργασίας. Το πρώτο σκέλος-αυτό που αφορά την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις-το ρόλο του συντονισμού από ελληνικής πλευράς θα τον αναλάβει ο “businessman” της κυβέρνησης υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newscode, ο Αβιγκορ Λίμπερμαν θα προτείνει στην ελληνική πλευρά στο ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας τα εξής:
- Την ανάθεση εκπόνησης μελέτης ελληνικών και ισραηλινών εταιριών για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, ο οποίος θα έχει δύο καταλήξεις. Μία στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και μια με την οποία θα ενώνεται με τον ελληνο-ιταλικό αγωγό.
- Μεταφορά τεχνογνωσίας και συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές αγροτικής ανάπτυξης προϊόντων που ζητούν οι καταναλωτές στο εξωτερικό.
- Πολλαπλασιασμό της εκμετάλλευσης των υδατίνων πόρων για καλλιέργεια.
- Επενδύσεις ισραηλινών επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού και τουριστικά πακέτα μειωμένου κόστους για τους ισραηλινούς και έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται αντίστοιχα τις δύο χώρες.
- Δημιουργία ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις ισραηλινές εταιρίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
- Σύγχρονα κέντρα αφαλάτωσης για τα ελληνικά νησιά.
- Δημιουργία του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα του αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών.
- Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) τα οποία ως γνωστό ανήκουν στις ΔΕΚΟ προς «πώληση».
- Επίσης θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
- Συνεργασία των τμημάτων ανάπτυξης και τεχνολογίας των Πανεπιστημίων Ελλάδας και Ισραήλ.
Επίσης, σημαντικές είναι και οι προτάσεις που θα κάνει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών:
- Την ενεργοποίηση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που υπογράφηκε το 1996 και η οποία προβλέπει: Κοινές αεροπορικές ασκήσεις με έμφαση στην εκπαίδευση καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD), αερομαχιών κλειστού τύπου (dogfight) και στρατηγικών πληγμάτων. Ασκήσεις τμημάτων του στρατού ξηράς και ειδικότερα των ειδικών δυνάμεων των δύο κρατών. Ναυτικές ασκήσεις με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ανταλλαγή αξιωματικών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών. Στο σημείο αυτό μάλιστα προσθέτουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε να γίνουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στο τμήμα τμήμα της επικράτειάς της και στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου, προσφέροντας γι΄ αυτό το λόγο και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για τη μεταστάθμευση μαχητικών.
- Κοινή ανάπτυξη δορυφόρων για εμπορική και στρατιωτική χρήση με τη συνεργασία της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και της ΙΑΙ (Israeli Aircraft Industries).
- Πώληση πυραύλων αέρος-αέρος για χρήση σε κλειστές αερομαχίες Python-5, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος πύραυλος του είδους του παγκοσμίως και είναι πιστοποιημένος για χρήση σε αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής χωρίς μετατροπές.
- Βελτίωση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας με τη χρήση αναβαθμίσεων που παράγει η ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία.
- Την κατασκευή μέσω συμπαραγωγής (ΕΑΣ-Israeli Military Industries), των πυρομαχικών για τα Leopard-2.
- Την εξέταση του ενδεχομένου κατασκευής πλοίων για τις ανάγκες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικά ναυπηγεία.
- Επισκευή των μαχητικών F-16 που διαθέτουν οι δύο χώρες, ενώ παράλληλα το Ισραήλ προτείνει την κατασκευή νέων συστημάτων κρούσης και αυτοάμυνας των παλαιότερων F-16C που διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία, με τη συνεργασία ισραηλινών και ελληνικών ιδιωτικών εταιριών.
- Συνεργασία στους τομείς πληροφοριών και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
- Κοινή διπλωματική επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου όπου θα εξετάζονται θέματα εξωτερικής πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος τόσο στη Μεσόγειο όσο και τη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα για τις συμφωνίες που προαναφέραμε και άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, η εξειδίκευσή τους θα γίνει μέσω κοινών επιτροπών τεχνοκρατών και στρατιωτικών των επιτελείων των δύο χωρών, ενώ εντός των επομένων μηνών θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, στην Ελλάδα για να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα καθώς και οι επιτροπές που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα υλοποίησης των συμφωνιών.
Φυσικά, όλα αυτά όσο ωραία και αν διαβάζονται, προϋποθέτουν χρόνο και κυρίως θέληση από τις δύο πλευρές για να επιτευχθούν. Δεν πρέπει κάποιοι να εκτιμούν πως το Ισραήλ ήρθε μόνο για να «σώσει» την Ελλάδα. Εχει ζωτικό συμφέρον να βοηθήσει, παίρνοντας όμως κι αυτό τα ανταλλάγματά του. Στις διεθνείς σχέσεις-όπως και σε όλες τις σχέσεις-υπάρχει η αρχή του «δούναι και λαβείν».
Όπως και να έχει, η κατάσταση στην περιοχή μας αλλάζει ραγδαία και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το κλίμακας στην ζώνη των ζωτικών συμφερόντων της. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες και να αποδείξει πως ακόμη βρίσκεται «μέσα στο παιχνίδι» εξασφαλίζοντας εκ νέου τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Γιατί ο σεβασμός στις διακρατικές σχέσεις δεν κερδίζεται με εκκλήσεις και συναισθηματισμό, αλλά με την ισχύ και την αποτρεπτική δύναμη. Και αυτό δεν είναι απλά ένα αξίωμα, αλλά ο θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση ισορροπίας σε μια ασταθή περιοχή, όπως είναι αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

newscode.gr