Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΕΤ: Δεν εισήχθησαν προϊόντα με διοξίνες στη χώρα μας

Επεκτείνονται σ’ όλη την Ελλάδα οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ για να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα από διοξίνες προϊόντα από τη Γερμανία. Βάσει των έως τώρα ελέγχων του ΕΦΕΤ σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, έχει διαπιστωθεί ότι το επίμαχο διάστημα δεν έγιναν εισαγωγές από τη Γερμανία. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ, για ν’ αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο, προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από...
τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, το νέο ΙΝΚΑ κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αναφορά για τη διερεύνηση τυχόν παρανόμων πράξεων που σχετίζονται με το νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς, έχουν γίνει έλεγχοι στα τιμολόγια των εισαγωγικών εταιριών για να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει στο επίμαχο διάστημα εισαγωγές από τη Γερμανία, κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί και δείγματα από εμπορικά καταστήματα.

Οι έλεγχοι γίνονται, όπως διευκρίνισε, βάσει των κωδικών εισαγωγής του κάθε κρατιδίου, επισημαίνοντας ότι, ήδη, τα στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία δείχνουν ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, καθώς στο 70% των μονάδων παραγωγής που είχαν τεθεί αρχικώς σε καραντίνα, ύστερα από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και επέστρεψαν στην κανονική λειτουργία τους.

Ο Γ. Νυχάς τόνισε, ακόμη, ότι ο ΕΦΕΤ, εκτός όλων των άλλων, και σε ανύποπτο χρόνο, είχε διενεργήσει ελέγχους σε προϊόντα. Μάλιστα, επισήμανε ότι κατά το 2010 έγιναν περίπου 100 έλεγχοι από 47 που γίνονται συνήθως ετησίως, ενώ κατά το διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου οι έλεγχοι αυτοί ήταν πιο εντατικοί, ενόψει των γιορτών.

Στο μεταξύ, το νέο ΙΝΚΑ κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αναφορά για την διερεύνηση τυχόν παρανόμων πράξεων που σχετίζονται με το νέο διατροφικό σκάνδαλο. «Ο ΕΦΕΤ να δώσει στην δημοσιότητα πλήρη τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποίησε και των αποτελεσμάτων τους για το εν εξελίξει νέο Ευρωπαϊκό διατροφικό σκάνδαλο διοξινών, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να μπορέσουν οι ενώσεις καταναλωτών και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών να κρίνουν και να υποδείξουν και άλλους τυχόν αναγκαίους ελέγχους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι καθίσταται για μία ακόμα φορά σαφής η αναγκαιότητα θέσπισης αυστηρών εθνικών προτύπων ποιότητας και παραγωγής σε κάθε διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Λεόντιος Λεοντιάδης, τόνισε ότι ήδη από τον ΕΦΕΤ έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα, που αφορούν σε πρώτες ύλες (χοιρινά, γαλοπούλες και κοτόπουλα).

Όπως επισήμανε ο κ. Λεοντιάδης, τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς, όπως διευκρίνισε: «οι έλεγχοι είναι περίπλοκοι, διότι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη διοξινών ελέγχονται περίπου 29 διαφορετικές ενώσεις».

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους παραγώγων και άλλων προϊόντων, ο κ. Λεοντιάδης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο, αλλά και ούτε απαραίτητο, καθώς η αραίωση που γίνεται στις πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η ανίχνευση διοξινών να καθίσταται σχεδόν ανέφικτη. Έτσι, πρόσθεσε, οι έλεγχοι γίνονται μόνο στις πρώτες ύλες.
Η κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο

Όμως, σε διεθνές επίπεδο, ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη από τη Γερμανία εξήχθησαν στη Δανία, για την εκτροφή πουλερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Επιβεβαιώσαμε την εξαγωγή μολυσμένης τροφής από τη Γερμανία που προοριζόταν για κότες παραγωγής αυγών στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας και Κατανάλωσης, Φρέντερικ Βίνσεντ.

Η Σλοβακία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέκοψε το Σάββατο προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά στις εισαγωγές των γερμανικών προϊόντων, αλλά στην εμπορική τους διάθεση.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την απόφαση της Σλοβακίας να διακόψει προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών, που εισάγονται από τη Γερμανία, εξαιτίας του σκανδάλου της μόλυνσης με διοξίνη.«Είναι αδικαιολόγητο και απολύτως απαράδεκτο, κάναμε ήδη γνωστή τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα. «Δηλώνουμε σαφώς ότι οι γερμανικές εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα για να πείσει τη Σεούλ «για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Γερμανία» για την προστασία των καταναλωτών.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα διέκοψε το Σάββατο τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, σε ένα μέτρο που κρίθηκε δυσανάλογο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Νότια Κορέα είναι αντιμέτωπη με μία επιδημία αφθώδους πυρετού, η οποία την υποχρεώνει σε μαζική σφαγή ζώων, χοίρων και βοοειδών, προκαλώντας ζημία ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα αυτόν της οικονομίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι ενέτεινε τους ελέγχους επί του εισαγομένου κρέατος από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

'Ομως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών γερμανικού κρέατος, διότι τα αγροκτήματα που παρουσίαζαν κινδύνους διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.

Περί τις 3.000 μονάδες εκτροφής της Γερμανίας, που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις παραδόσεις κρέατος για προληπτικούς λόγους, επανέλαβαν χθες τη λειτουργία τους. Περί τις 1.700 μονάδες παραμένουν κλειστές.

Η πηγή της μόλυνσης εντοπίσθηκε στην εταιρεία Harles und Jentzsch, διάθεσης ελαίων που προορίζονται για ζωοτροφές, στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλστάιν. Οι διοξίνες είναι υψηλής τοξικότητας ουσίες που παράγονται στο πλαίσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΝΕΤ