Ποιοι λογοτεχνικοί ήρωες σημάδεψαν τα παιδικά τους χρόνια; Ποια είναι τα αγαπημένα τους αναγνώσματα; Ποια βιβλία διάβασαν πρόσφατα;
25 βουλευτές αποκαλύπτουν στο «Βήμα» τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν... διακομματικό
Το ρεπορτάζ σκόνταψε σε σκοτεινά σημεία: Ποια βιβλία περιείχε η σακούλα που κρατούσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τη βραδιά του προϋπολογισμού, όταν ψήφιζε «όχι σε όλα;». Είναι ο Τρελαντώνης ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας ενός άλλου Αντώνη, του δισεγγονού της συγγραφέως Αντώνη Σαμαρά, ή μήπως ψηφίζει Γιώργο Θαλάσση; Καταφέρνει ο Σλάβοϊ Ζίζεκ με τα βιβλία του να φέρει κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με την υπόλοιπη Αριστερά; Ποια βιβλία συντροφεύουν στα συνεχή ταξίδια του τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού; Και τι περιέχει η ταμπλέτα ψηφιακής ανάγνωσης του Πρωθυπουργού;
Απευθύναμε τέσσερις ερωτήσεις σε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις αναγνωστικές συνήθειές τους. Λάβαμε 25 απαντήσεις από 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ, επτά της ΝΔ, έναν του ΛΑΟΣ, έναν του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεκαέξι άνδρες και εννέα γυναίκες, διαφόρων ηλικιών. Η λογοτεχνία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις τους. Ακολουθούν η Ιστορία, η φιλοσοφία, το πολιτικό δοκίμιο και η οικονομία. Ο «Μικρός Ηρως» είναι το ανάγνωσμα που αγάπησαν παιδιά πολιτικοί όλων των παρατάξεωντον αναφέρουν οι δέκα από τους 25. Ακολουθούν η εργογραφία της Πηνελόπης Δέλτα, ο «Αστερίξ», τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» και τα έργα του Ιουλίου Βερν.
Από τους νεοέλληνες συγγραφείς, πέντε βουλευτές «ψηφίζουν» Σεφέρη και τέσσερις Ελύτη. Οι δημοφιλέστατοι παγκοσμίως Καβάφης και Καζαντζάκης συγκεντρώνουν την προτίμηση μόλις δύο βουλευτών έκαστος. Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι το προσφιλέστερο ανάγνωσμα από την αρχαιοελληνική γραμματεία, σύμφωνα με τέσσερις βουλευτές. Επεται η «Ιστορία» του Θουκυδίδη και ο πλατωνικός διάλογος «Κρατύλος». Ο Σαίξπηρ, ο Ουγκό και ο Ντοστογέφσκι αναδεικνύονται οι αγαπημένοι κλασικοί συγγραφείς στην ξένη λογοτεχνία και ο Φίλιπ Ροθ από τους σύγχρονους.
Στα πρόσφατα αναγνώσματά τους κυριαρχεί το πολιτικό δοκίμιο: πέντε διάβασαν το «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα» του Βασίλειου Μαρκεζίνη, τρεις «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν. Δεν παραλείπουν βεβαίως να αναφερθούν στα βιβλία συγγραφέων από τον πολιτικό χώρο, κυρίως των λογοτεχνών Μίμη Ανδρουλάκη και Νίκου Θέμελη, ενώ τρεις διάβασαν τα τελευταία δοκίμια του Στέλιου Ράμφου. Εν τέλει, το βιβλίο, όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τις απαντήσεις τους, γεφυρώνει τις ιδεολογικές διαφορές τους.
http://www.tovima.gr/