Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ευνοϊκή υποδοχή από Ερντογάν

Χωρίς δημόσια αποδοχή, αλλά με την κοινή γνώμη να διάκειται θετικά στο θέμα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με νόημα στα κοινά χερσαία σύνορα με την Ελλάδα στην ομιλία του στο στάδιο του Ερζερούμ, για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των χειμερινών αγώνων των Πανεπιστημίων. Ομιλητής και ο πρωθυπουργός που χειροκροτήθηκε πολλές φορές από το κοινό


Χωρίς σαφή απάντηση στο θέμα της κατασκευής του φράκτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, αλλά με την πρόθεση η Τουρκία να αφήσει πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να παραδώσει στις επόμενες γενιές έναν ειρηνικό κόσμο, ήταν η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Πανεπιστημιακών Αγώνων στο Ερζερούμ, όπου μίλησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να οικοφδομήσουμε έναν κόσμο όπου θα βασιλεύει η ειρήνη" είπε στην αντιφώνησή του στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Ελλάδα είναι γείτονας της Τουρκίας στη δύση και μοιραζόμαστε 206 χιλιόμετρα (χερσαίων) συνόρων. Αυτή η συνάντηση σημαίνει πολλά" τόνισε ο Τ.Ερντογάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Turkish Daily News της εφημερίδας Χουριέτ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Γ.Παπανδρέου, προσκλήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ όπου πρόκειται στις 27 Ιανουαρίου να ξεκινήσουν οι Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Χειμερινοί Αγώνες του 2011 και ξεναγήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.

"Τον Μάϊο ο πρωθυπουργός σας και φίλος μου Ταγίπ ήρθε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες το 1896" είπε στην ομιλία του στα εγκαίνια του σταδίου του Ερζερούμ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Η Τουρκία, αναφέρεται, απέστειλε προσκλήσεις σε 50 χώρες να συμμετάσχουν στους αγώνες, αλλά μόνον το Ισραήλ απάντησε απορριπτικά, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα χειμερινά σπορ δεν είναι δημοφιλή στη χώρα.

Η ίδια ιστοσελίδα, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τα σχέδια της Ελλάδας να κατασκευάζει φράκτη στον Έβρο, στο οποίο μιλούν κάτοικοι του χωριού Καρααγάτς κοντά στην Ανδριανούπολη.



 Οι Τούρκοι αγρότες - στην πλειοψηφία τους- εκφράζονται θετικά στην προοτπική κατασκευής του φράκτη, καθώς όπως λένε οι ομάδες των παράνομων μεταναστών περνούν μέσα από τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους προκαλώντας καταστροφές ενώ η περιοχή έχει αποκτήσει φήμη ως άντρο λαθρεμπόρων:
"Ο συνοριακός φράκτης είναι πολύ καλό νέο γιατί θα αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες που περνούν μέσα από τα χωράφια μας και κάνουν ζημιές στις σοδιές προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα" αναφέρει ο 45χρονος Αχμέντ Σαρί.