Το 2011 έφτασε με τα σκληρά μέτρα λιτότητας να τίθενται πλέον σε πλήρη εφαρμογή. Δείτε ποια προϊόντα και υπηρεσίες ακριβαίνουν από σήμερα, μέσω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ. Το νέο καθεστώς στα εργασιακά και οι αλλαγές στη φορολογία
Με φόρα, εφαρμογή των νέων μέτρων και υπόσχεση για πολλές δύσκολες μέρες μπαίνει το 2011 και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι καλή δύναμη σε όλους.
Τα περισσότερα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση (πριν τα επόμενα), ουσιαστικά τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ΔΕΚΟ, η ακρίβεια και οι περικοπές, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ αν συνυπολογίσουμε τα λουκέτα και την ανεργία, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με το πιο επώδυνο ποδαρικό της μεταπολίτευσης.
Και όλα τα παραπάνω, υπό το βλέμμα της τρόικας, που για να προχωρά στην εκταμίευση των δόσεων θα πιέζει για αυστηρή εφαρμογή, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.
Εν αρχή ην ο ΦΠΑ
Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, μπαίνει ο νέος χρόνος. Ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 11% στο 13% για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα διόδια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.
Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.
Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου, των προηγούμενων φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί, αλλά και της αισχροκέρδειας.
Η πληγή της ανεργίας
Πολύ δύσκολες μέρες έρχονται για τους εργαζόμενους, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες του 2011 θα φανεί πώς θα εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις τις επιχειρησιακές συμβάσεις και ποιο θα είναι το κόστος για την κοινωνία.
Οι εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν σε αδύναμη θέση, καθώς θα διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους, γνωρίζοντας ότι αν χάσουν τη δουλειά τους, θα είναι πολύ πιθανό να μείνουν άνεργοι για πολύ καιρό.
Η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 15% τον νέο χρόνο, με τον ΟΑΕΔ να ασφυκτιά και την κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις και να μελετά την επέκταση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και στις πιο μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι τα καταστήματα ψιλικών.
Σύγκρουση και απεργίες
Η σύγκρουση κορυφώνεται με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στον χορό των αντιδράσεων θα μπουν και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ, όπου ήδη έχει δοθεί εντολή για περικοπές.
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν συντονισμένες κινητοποιήσεις, είναι πλέον πολύ πιθανό, κάτι που προμηνύει ταλαιπωρία για τους πολίτες, ένταση και παράλυση της οικονομίας.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει συνεχώς σε ακραίες λύσεις (επίταξη) η έκβαση της σύγκρουσης αναμένεται αβέβαιη.
Αλλαγές στη φορολογία
Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες αλλά και αναδιοργάνωση των Εφοριών φέρνει το 2011 μαζί με το νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων που θα δηλωθούν τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα, από το 2011 επέρχονται μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία καθώς και στις συναλλαγές. Οι αλλαγές στη φορολογία προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 αλλά θα δηλωθούν στην Εφορία το 2011.
Στη νέα φορολογική κλίμακα, με συντελεστές από 18% έως 45%, υπάγονται όλα τα εισοδήματα, ενώ το αφορολόγητο όριο «χτίζεται» με τη συλλογή αποδείξεων στις 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα καταργούνται σημαντικές απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση για σειρά εισοδημάτων.
Από σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα οφείλει να εκδώσει την απόδειξη, ανεξαρτήτως εάν εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή.
Καθιερώνεται η υποχρεωτική διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων που αφορούν συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
όλα τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών, που θα πληρώνονται μέσω των ιδίων λογαριασμών.
Όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1.500 ευρώ, που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Όλες οι φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου.
Τα κλειστά επαγγέλματα
Σε μετωπική σύγκρουση αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου θα επαναφέρει το νομοσχέδιο για τις παρεμβάσεις σε 350 και πλέον επαγγέλματα.
Πέρα από τις αλλαγές για νομικούς, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές, αναμένονται παρεμβάσεις σε εκατοντάδες υπηρεσίες.
Πρόσφατα έκλεισε το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ανέστειλαν στο παρά πέντε τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο και οι άλλοι κλάδοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις αλλαγές, χωρίς αντίσταση.