φαλάκρας έχει σχέση με ένα κυτταρικό πρόβλημα και όχι με την απώλεια τριχών.
Πιο αναλυτικά, το πρόβλημα της φαλάκρας εντοπίζεται στα βλαστικά κύτταρα και πως μελλοντικά με ειδική θεραπεία ίσως λυθεί δια παντός.
Μάλιστα, οι ερευνητές προσανατολίζονται στην κατασκευή μιας ειδικής κρέμας που θα δίνει τη δυνατότητα στα βλαστικά κύτταρα να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι μελετητές μέσω πειραμάτων είδαν πως τα σημεία του κεφαλιού των φαλακρών ανδρών που δεν είχαν τρίχες διέθεταν τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων με εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Ωστόσο, η δυσλειτουργία έγκειται στο γεγονός πως οι φαλακροί άνδρες έχουν λιγότερο ώριμα βλαστικά κύτταρα που έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα θυλάκια των τριχών γεγονός που οδηγεί στην παραγωγή ιδιαίτερα λεπτών τριχών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.
"Το γεγονός ότι υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα του κρανίου, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτά τα κύτταρα", δήλωσε ο κ. Κωτσαρέλης.
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο εμφανίζεται η ανδρική φαλάκρα ωστόσο υπάρχει μια ένδειξη ότι σχετίζεται με την τεστοστερόνη αλλά και την κληρονομικότητα.
Πριν από τέσσερα χρόνια η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως τα θυλάκια των τριχών στα ενήλικα ποντίκια αναγεννιούνται με την εκ νέου ενεργοποίηση των γονιδίων.
Η επόμενη μελέτη της ομάδας θα αφορά τη γυναίκεια φαλάκρα.
http://www.cosmo.gr