Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στη Λευκωσία

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και διμερή ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει αυτήν την ώρα με την κυπριακή ηγεσία η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή καγκελαρίου, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρα της στις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές του Δημήτρη Χριστόφια για την προώθηση λύσης στο...
Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά "δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό". Να σημειωθεί ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λόγω του Κυπριακού και της στάσης της Τουρκίας. Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο "ιστορική".

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

"Τη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", κατέληξε.



Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι στη συζήτησή τους η Καγκελάριος επέδειξε "συγκινητικό ενδιαφέρον" για την Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.
Επίσης, είπε ότι διαβεβαίωσε την Καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "το όραμά του είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας".
Οι συνομιλίες της κ. Μέρκελ θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας, με τον Κύπριο Πρόεδρο. Επίσης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος στο Ινστιτούτο Γκαίτε επί της διαχωριστικής γραμμής στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ