Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Η Γερμανία στηρίζει Ελλάδα στην παρέμβαση για το Δίστομο

Την πλήρη κατανόησή της για την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να παρέμβει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, εξέφρασε η “ΑΚ Distomo”, ομάδα που αποτελείται κυρίως από Γερμανούς δικηγόρους και δραστηριοποιείται υπέρ της εν γένει καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων.


Πιο συγκεκριμένα, η “Ομάδα εργασίας Δίστομο” (Arbeitkreis Distomo), σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (17/01) “χαιρέτισε με ειλικρίνεια αυτό το βήμα”.

“Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πραγματικά πληγέντων στις διαδικασίες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ). Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας το δημοκρατικό καθήκον, να δώσει στα θύματα του Διστόμου την ευκαιρία να ακουστούν στο δικαστήριο. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη γερμανική επίγνωση των 'ιδιαίτερων δεινών' ή της 'ευθύνης για την ιστορία'. Αλλά αφορά τις νομικές υποχρεώσεις στα θύματα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ομάδα, “τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου”, ενώ “οι δράστες πρέπει να διωχθούν και τα θύματα να αποζημιωθούν”.

Ακόμη, όπως τονίζουν τα μέλη της Ομάδας, “η κοινωνία των κρατών δεν πρέπει να μείνει άτρωτη σε σχέση με τέτοιου είδους εγκλήματα”, ενώ κάνουν λόγο για “κάποιον που δε θέλει να μιλήσει για πόλεμο και εγκλήματα πολέμου”, που προστατεύει τους δράστες, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη, κάτι που ισχύει για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για σήμερα.

Τέλος, η “AK Distomo” μέσω της ανακοίνωσής της, δεσμεύεται πως θα συζητήσει με τους επιζήσαντες της σφαγής των SS και τους συγγενείς τους για το πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι αποζημιώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως νόμιμης διαδόχου του γερμανικού Ράιχ, ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Δίστομο, τον ερχόμενο Ιούνιο.