Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

«Φτωχοί»… στα χαρτιά πολλοί από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ…

Την έκταση της απόκρυψης εισοδημάτων από την εφορία, αναδεικνύει ακόμη και η διαδικασία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ ! Χωρίς να μπορεί ούτε ο ίδιος να ερμηνεύσει γιατί μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί στο ΚΟΤ μόλις 200.000 από το 1,2 εκατομμυρία των πελατών της ΔΕΗ που υπολογίζεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, ο κ. Ζερβός δήλωσε χθες ότι θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες επιστολή σε όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής τους σε αυτό.
Ερωτηθείς που αποδίδει την χαμηλή συμμετοχή, επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, λέγοντας πως «τα στοιχεία που μας έχει δώσει το Taxis δείχνουν ότι κάτω από το αφορολόγητο όριο βρίσκονται 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά». Αλλά επειδή από το 1,2 εκατομμύρια εξ αυτών που πληρούν τα κριτήρια , μόνο το 17% έχει κάνει αίτηση, η προφανέστερη εξήγηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος απ΄ όσους δηλώνουν «φτωχοί» δεν είναι. Άλλωστε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2009 οι φορολογούμενοι και αφορούν στο 2008, δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς εμφανίζουν απολαβές κάτω από το αφορολόγητο, ενώ το ένα τρίτο δεν πλήρωσε… ούτε 1 ευρώ φόρο.

«Κάναμε και λάθη» παραδέχτηκε ο κ. Ζερβός, λέγοντας πως πρόκειται για μια καινούργια διαδικασία στην οποία η ΔΕΗ δεν είχε την εμπειρία, και προσέθεσε πως ίσως και ο τρόπος που την επικοινώνησε να μην ήταν ο καλύτερος δυνατός. Ένας άλλος λόγος για το χαμηλό ενδιαφέρον ίσως να είναι και το γεγονός ότι για κάποιους τα 50-60 ευρώ του ετησίου οφέλους από την ένταξη στο ΚΟΤ να μην θεωρούνται επαρκές κίνητρο για να μπουν στη διαδικασία της υποβολής αίτησης. Βέβαια, όταν όσοι πραγματικά πληρούν τα κριτήρια θα αρχίσουν γύρω στον Μάιο να παραλαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του πρώτου τετραμήνου του 2011 –με τις «φουσκωμένες» κατά 11% χρεώσεις- τότε σίγουρα το ενδιαφέρον για φθηνότερο ρεύμα θα αναζοπυρωθεί. Και πολλοί θα αντιληφθούν τι σημαίνει να έχουν έκπτωση 20%-30% σε σχέση με τα όσα πλήρωναν πέρυσι.

Οι υπόλοιποι καταναλωτές θα πληρώσουν το ΚΟΤ…

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ πάντως είπε και κάτι άλλο, που ίσως πέρασε στα ψιλά. Ότι το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) του 2011 θα μεταφερθεί στους καταναλωτές, και θα καλυφθεί μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2012. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα μεταφερθεί στο σύνολο των υπόλοιπων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος προφανώς μέσω αυξήσεων των χρεώσεων για τις ΥΚΩ που μπαίνουν στα τιμολόγια, από του χρόνου.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία του Taxis ;

Ας δούμε όμως τα στοιχεία του Taxis με όσους δηλώνουν «φτωχοί», βάσει των οποίων η ΔΕΗ σε συνδυασμό με τα δικά της στοιχεία, έκανε τους υπολογισμούς της. Στην κατηγορία 0-800 kwh / 4μηνο, εμφανίζονται να είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ 2,8 εκατ. παροχές. Από αυτούς :

1 εκατ. παροχές έχουν κατανάλωση 0-200 Kwh.
600.000 παροχές, έχουν κατανάλωση 201-400 Kwh. Το 1,6 αυτό εκατ. των παροχών κατά βάση δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.
1,2 εκατ. παροχών, έχουν κατανάλωση 401-800 Kwh. Το 25% εξ αυτών (300.000) εκτιμάται ότι δεν αφορά σε πρώτη κατοικία
Συνολικά, από τα 2,8 εκατ. των επίμαχων παροχών με κατανάλωση ως 800 kwh, περί τις 900.000- 1.000.000 φαίνεται να αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από εκεί και πέρα, στην κατηγορία 801-1.000 kwh εκτιμάται ότι υπάρχουν 700.000 οικιακές παροχές εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Τέλος, στην κατηγορία 1.001-1.200 kwh ανήκουν 600.000 οικιακές παροχές, από τις οποίες ένα μικρό μόνο μέρος υπολογίζεται πως είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ.

marketbeast.gr