Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΛ.ΑΣ.: «Πιάνουμε συνέχεια τους ίδιους για φρουτάκια»


Μπορεί να είχαμε ακούσει υποσχέσεις για νόμιμα «φρουτάκια» και για τη ρύθμιση της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών που θα ερχόταν μέσα στο Γενάρη, όμως όσο αυτό καθυστερεί, η αστυνομία συνεχίζει να κάνει εφόδους καθημερινά, συλλαμβάνοντας κατά μέσο όρο 3 άτομα στην Αττική, 10 σε όλη την επικράτεια.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται το άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, στην οποία διαβάσαμε αυτή την είδηση, 3.116 άτομα συνελήφθησαν πανελλαδικά με συγκεκριμένες κατηγορίες κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2010. Για το ίδιο χρονικό διάστημα το 2009 συνελήφθησαν 2.997 και το 2008 3.983 άτομα.

Μη νομίζετε όμως ότι για τον εντοπισμό των παράνομων στεκιών η αστυνομία έχει εξαπολύσει τα …λαγωνικά της. Στην πραγματικότητα, συλλαμβάνονται ξανά και ξανά οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πλέον γνώριμοι στο αυτόφωρο.

Τα περισσότερα τέτοια μαγαζιά λειτουργούν με την κάλυψη του Iντερνετ καφέ ή καφετέριας και βρίσκονται παντού –στο κέντρο της Αθήνας ή σε κάποια μικρή πόλη της επαρχίας.

«Στην πραγματικότητα, η ουσιαστική ζημιά που επιφέρουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι, έστω και προσωρινές, κατασχέσεις των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν», σχολίασε ένας αστυνομικός στην Καθημερινή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσει το άρθρο, στο 11μηνο του 2010 οι αρχές κατάσχεσαν 11.576 μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για παράνομα παιχνίδια, είτε επρόκειτο για εξειδικευμένα μηχανήματα είτε για υπολογιστές που έχουν διαμορφωθεί γι' αυτή τη δουλειά. Οι κατασχέσεις μηχανημάτων για τις ίδιες περιόδους του 2009 και 2008 ήταν 13.703 και 13.414 αντίστοιχα.

Όπως έχουμε ξαναδιαβάσει στο παρελθόν, προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι ιδιοκτήτες αγοράζουν μηχανήματα τόσο μεγάλα ώστε οι αστυνομικοί να αναγκαστούν τα σφραγίσουν και όχι να τα κατασχέσουν απομακρύνοντάς τα από το χώρο.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, το ελληνικό Δημόσιο χάνει όλα τα χρήματα που θα μπορούσε να εισπράττει σε φόρους αν οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούσαν νόμιμα. Όπως αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας, το 11μηνο του 2010 τα χρήματα που κατάσχεσε η αστυνομία στο πλαίσιο τέτοιων επιχειρήσεων ήταν 424.298 ευρώ. Στην προ κρίσης εποχή, τα διαφυγόντα κέρδη ήταν πολύ περισσότερα. Το 2008 τα κατασχεμένα χρήματα έφτασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Άρθρο: Μαρία Ρογδάκη