Mε τραγικό τρόπο μπήκε η Αίγυπτος στο 2011, αφού παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, σχεδόν αμέσως με την αλλαγή του χρόνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Το περιστατικό συνέβη μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου και πυροδότησε νέες εντάσεις σε μια προϋπάρχουσα αντίθεση, καθώς μετά την έκρηξη εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους και έγιναν επεισόδια με μουσουλμάνους.
Παρενέβη η αστυνομία με χρήση δακρυγόνων. Ο πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, βλέπει ξένο δάκτυλο πίσω από την πρωτοφανή επίθεση, την οποία καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Σε 21 ανέρχονται οι νεκροί και σε περισσότερους από 70 οι τραυματίες. Για «σκηνή από τη Βαγδάτη» έκαναν λόγο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ το εφιαλτικό τοπίο συμπλήρωναν νοσοκόμοι και γιατροί, που περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη. Οι Κόπτες στην Αίγυπτο είναι το 10% του πληθυσμού των 79 εκατομμυρίων της χώρας και διαμαρτύρονται για περιορισμούς σε βάρος τους, κυρίως στο θέμα της ανέγερσης ναών.
Πριν από δύο μήνες είχαν σημειωθεί επεισόδια σε διαδήλωση Κοπτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε ότι από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές και σε κοντινό τέμενος με αποτέλεσμα οκτώ μουσουλμάνοι να είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες.
Επίσης, με δεύτερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανατινάχτηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο, αλλά η έκρηξη να προήλθε από βομβιστή - καμικάζι, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τους εκκλησιαζόμενους. Αυτό διότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες, δεν προέκυψε παγίδευση αυτοκινήτου με εκρηκτικά. Παράλληλα το υπουργείο κάνει λόγο για ενδείξεις που οδηγούν στην ανάμειξη ξένων στοιχείων στην επίθεση.
Αντιδράσεις
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε πως η επίθεση σε ναό στην Αλεξάνδρεια, είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους. Όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος: «Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους", τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν. Δεσμεύομαι να νικήσω την "τυφλή τρομοκρατία" που απειλεί τη χώρα. Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε. Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι ξένων χεριών».
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο, απευθυνόμενος στους ηγέτες όλου του κόσμου, τους ζήτησε να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και στην θρησκευτική μισαλλοδοξία, λέγοντας: «Απέναντι στις απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, στην κακομεταχείριση και την θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε. Είναι μια δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών».
"Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται", είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον από τις Βρυξέλλες.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην αιγυπτιακή. Ο κ. Δελαβέκουρας ανακοίνωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ εντός της ημέρας ο κ. Δρούτσας θα επικοινωνήσει και με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον Β΄.
"Η βάρβαρη αυτή πράξη", σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, "υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία".
Η Συρία με δηλώσεις στο επίσημο πρακτορείο Sana, ανώτατου αξιωματούχου της χώρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών. Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική ενότητα της Αιγύπτου».
"Καταδικάζω απερίφραστα τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν.
Η Γαλλία με δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ, «εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου».
Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν «για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη».
Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ, δήλωσε: «Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί».
Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς εκφράζοντας την «βαθιά του θλίψη», τόνισε: «Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε αυξημένη επαγρύπνηση και ζήτησε την "προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας".
Πηγές: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό