Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αναστολή της επαναπροώθησης προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Με απόφαση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μιζιέρ, η οποία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, η Γερμανία, θα αναστείλει για ένα χρόνο, την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα.


Ο εκπρόσωπος Γερμανικού υπουργείου διευκρίνισε ότι η απόφαση ''θα ισχύσει για ένα χρόνο, επειδή εκτιμάται ότι στο διάστημα αυτό θα καταστεί δυνατό να επιτευχθούν ουσιαστικές βελτιώσεις στην Ελλάδα''. Να σημειωθεί ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία η Ισλανδία και η Νορβηγία.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή πρόκειται για ''έμπρακτη αναγνώριση της τιτάνιας προσπάθειας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πίεσης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη''.
''Χαιρόμαστε για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όπως επίσης, επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του νέου νόμου για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εθελοντικού επαναπατρισμού ή υποχρεωτικής απέλασης των παράνομων μεταναστών'', τόνισε ο κ. Παπουτσής.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης χαιρετίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
''Η κίνηση αυτή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει και ενδυναμώνει τις θέσεις μας'', δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Αρμοστείας στη Γερμανία και την Αυστρία, Μίχαελ Λίντενμπαουερ. Σύσταση της ΥΑ, εδώ και καιρό, είναι μην επιστρέφονται αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
''Το σύστημα παροχής ασύλου στην Ελλάδα έχει στην ουσία καταρρεύσει. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση'', υπογράμμισε ο Λίντενμπαουερ ενώ πρόσθεσε πως ''Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή σημαντική στήριξη για τη δημιουργία ενός συστήματος ασύλου που να πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διεθνή πρότυπα''.
''Όλες οι πλευρές έχουν ένα δύσκολο έργο. Θα ήταν λανθασμένο, αλλά και αντίθετο με τις αρχές μας, το βάρος να δίνεται αποκλειστικά και μόνο σε αποτρεπτικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσοι αναζητούν προστασία. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα υψηλού επιπέδου σύστημα προστασίας των προσφύγων.'' κατέληξε ο Λίντενμπαουερ.    

cosmo.gr