Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

"Δίκη των έξι" ιατρών για το σκάνδαλο των ορθοπεδικών

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος έξι ιατρών του ΕΣΥ παρήγγειλε η Εισαγγελία Εφετών, μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα, για την υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών, που κατηγορούνται ότι προωθούσαν σε Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας.


Πιο συγκεκριμένα, οι έξι ιατρών του ΕΣΥ θα καταστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες κατηγορούμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν σε χρηματισμό τους από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών “De Puy International” , θυγατρικής της “Johnson & Johnson” με έδρα τη Βρετανία σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται για άλλους ιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.
Οι έξι γιατροί ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.
Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως “δώρο καλής συνεργασίας” το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιβαρύνεται με τα εν λόγω “δώρα”.
Το λεγόμενο “σκάνδαλο De Puy” ξεκίνησε στη Βρετανία, μετά από εσωτερικό έλεγχο από την αμερικανική μητρική εταιρία, όπου και αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία δωροδοκούσε ιατρεία και νοσοκομεία της χώρας για να "προτιμούν" τα προϊόντα της.
Μεγάλο μέρος του βρετανικού φακέλου έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών και η Εισαγγελική λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα επεξεργάζεται τα στοιχεία, καθώς το "μαύρο χρήμα" της εταιρίας φαίνεται να κινήθηκε κυρίως προς την Ελλάδα και την Πολωνία.
Ήδη πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρίας είναι υπόλογος στην αγγλική δικαιοσύνη για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, ως επί το πλείστον,σε Έλληνες ιατρούς.