Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινά ο διάλογος στις συγκοινωνίες από Δευτέρα

Τη συμμετοχή τους στον διάλογο με το υπουργείο Υποδομών για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής αποφάσισε το απόγευμα το συντονιστικό όργανο των συνδικάτων των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές των Αθηνών. Ωστόσο, αρκετά σωματεία θα αποφασίσουν για το εάν θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις από Δευτέρα, άλλα τις έχουν ήδη σταματήσει, ενώ ορισμένα διαμηνύουν ότι θα τις συνεχίσουν.


Έτσι, οι μεν τεχνικοί της ΕΘΕΛ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις, όμως οι οδηγοί φαίνεται ότι θα τις συνεχίσουν, κάτι που συνεπάγεται ότι οι στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγελθεί για Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη (11.00 -15.30), θα πραγματοποιηθούν, όπως, άλλωστε, θα γίνει και στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ).

Αντίθετα, το Σωματείο Εργαζομένων του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) έχει αποφασίσει την αναστολή των απεργιών διαρκείας που είχε εξαγγείλει, ενώ οι εργαζόμενοι του τραμ και του ηλεκτρικού θα συνεδριάσουν από την ερχόμενη εβδομάδα για να αποσαφηνίσουν την στάση τους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα ραντεβού των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς με τον υπουργό Υποδομών, κ. Δ. Ρέππα ξεκινούν από το πρωί της Δευτέρας, όταν και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τον υπουργό Υποδομών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία, ενώ ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση θα έχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χ. Τσιόκας.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τους πολίτες σε ομηρία και θεωρούν την αναστολή των κινητοποιήσεων εχέγγυο για την όποια συνεννόηση.

Ιδιαίτερα ακανθώδεις αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση και τον κανονισμό λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ενοποίηση και δημιουργία της εταιρείας για τα μέσα σταθερής τροχιάς ΣΤΑΣΥ ΑΕ και της επιχείρησης για τα οδικά μέσα ΟΣΥ ΑΕ, οι οποίες θα λειτουργούν υπό τη σκέπη του μητροπολιτικού πια ΟΑΣΑ, όλες οι τρέχουσες συλλογικές συμβάσεις και κανονισμοί στις μεταφορές θα καταργηθούν.

Οι εργαζόμενοι φυσικά δεν υποδέχθηκαν καθόλου θετικά τις εν λόγω πρόνοιες, οι οποίες και θα αποτελέσουν το σκληρότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που θα συνεχιστεί με τις διοικήσεις των μεταφορικών ΔΕΚΟ. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες προειδοποιούν ότι θα επιστρέψουν στις κινητοποιήσεις.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η ενοποίηση των αστικών συγκοινωνιών αποτελεί και δικό τους αίτημα εδώ και αρκετά χρόνια, για το οποίο μάλιστα έχουν εκπονήσει και σχετικές μελέτες.