Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Βαριές «καμπάνες» για τις «πειραγμένες» αντλίες

Βαρύτατα πρόστιμα για τους παραβάτες της αγοράς καυσίμων προβλέπει τροπολογία που έφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανταγωνιστικότητας του ΠΑΣΟΚ, και η οποία θα διανεμηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, κάθε έμπορος ειδών που κατέχει ψευδή όργανα μέτρησης, μεταχειρίζεται άλλα από τα προβλεπόμενα από το νόμο όργανα μέτρησης, αποποιείται την μέτρηση ή τη ζύγιση και πωλεί με το μέτρο, είδη που προβλέπεται να πωλούνται με το βάρος, τιμωρείται με πρόστιμο 0,2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και σε περίπτωση νέας επιχείρησης επί του κύκλου των εργασιών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τη στιγμή διαπίστωσης της παράβασης.

Ειδικά για τα πρατήρια καυσίμων, η χρήση οργάνου ή υποστηρικτικών μέσων οργάνου καταδολίευσης ή αλλοίωσης του αποτελέσματος των μετρήσεων, συνεπάγεται πρόστιμο για κάθε επηρεαζόμενη αντλία ίσο με το διπλάσιο του υπολογιζόμενου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας χωριστά επί του ποσού συμμετοχής της στο συνολικό κύκλο εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και, σε περίπτωση νέας επιχείρησης, επί του κύκλου εργασιών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τη στιγμή διαπίστωσης της παράβασης.

Αν τα ποσοστά συμμετοχής κάθε επηρεαζόμενης αντλίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν, τότε η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 2% για κάθε επηρεαζόμενη αντλία επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης και σε περίπτωση νέας επιχείρησης επί του κύκλου των εργασιών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τη στιγμή διαπίστωσης της παράβασης. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία.

Επιπλέον, η διαπίστωση παράβασης για τα πρατήρια καυσίμων θα συνεπάγεται υποχρεωτική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου, ενώ από τη στιγμή που αυτό θα αποφασίζεται από την αδειοδοτούσα αρχή, δεν θα επιτρέπεται για διάστημα έξι μηνών η λειτουργία παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο σε σύζυγο ή σε πρόσωπα που έχουν μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένεια με το δικαιούχο της άδειας, εφόσον ο χώρος ή οι εγκαταστάσεις αποτελούν ιδιοκτησία του παραβάτη και η ιδιοκτησία παραμένει σε αυτόν.

Στην τροπολογία που παρουσίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνυπογράφουν οι κ.κ. Ρέππας και Καστανίδης προβλέπεται ακόμα η επιβολή προστίμου το λιγότερο 10.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ για το αδίκημα της συμμετοχής στην αλλοίωση ή την καταδολίευση αποτελέσματος μετρήσεων, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις, εφόσον η συμμετοχή στο αδίκημα συνίσταται στην εγκατάσταση του μηχανισμού καταδολίευσης ή αλλοίωσης.