Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Περι Ομπράντοβις

Κύριοι, είμαι παλιός Πρωταθλητής του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» στο άλμα εις ύψος και πριν κάποια χρόνια ο, εξ υμών, Θανάσης Γιαννακόπουλος σε κάποια γιορτή στο ξενοδοχείο «Lycabettus» με «παρασημοφόρησε», μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Τριφύλλι.
Κύριοι, λυπάμαι, που επί τόσα χρόνια, πετάτε τα χρήματά σας και έχετε κάνει πάμπλουτο, και με ύφος δυσανάλογο με την αξία του, τον κ. Ομπράντοβιτς.
Κατ’αρχάς, μία Χώρα, η Ελλάδα μας, με, παγκοσμίως, αναγνωρισμένο υψηλό επίπεδο στο Μπάσκετ, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ξένους Προπονητές. Απεναντίας, οι άλλοι θα πρέπει να αναζητούν Έλληνες. Τέλος πάντων.

Και τι είναι αυτός ο Ομπράντοβιτς, ο θρύλος των Κυπέλλων; Και πώς τα πήρε αυτά τα κύπελλα;
Λοιπόν, ένα πήρε, διότι σε χρόνο μηδέν, ένας παίκτης της ομάδας του έβαλε ένα τρίποντο , που ήτανε … Κύπελλο. Τύχη ή μάλλον … «φάρδος». Ένα άλλο το πήρε στο τσακ, διότι ο Πάσπαλιε, της αντίπαλης ομάδας, δεν μπορούσε να σημειώσει ούτε πόντο σε κάποιος κρίσιμες βολές, ο δε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», σε ένα πρωτοφανές black out, δεν κατάφερε να σημειώσει πόντο επί οκτώ λεπτά! Ένα άλλο το πήρε με την «ΡΕΑΛ», όταν αυτή είχε τον Σαμπόνις, αλλά και τον Αρλάουσκας στο φόρτε τους, ο δε τελικός έγινε στην Ισπανία.
Μετά από αυτές τις «σούπερ» επιτυχίες, αποκτάει όνομα και συμβαίνουν τα εξής: Πρώτον, για να πάει οπουδήποτε ζητάει, και καλά κάνει, και παίρνει αστρονομικά λεφτά. Δεύτερον απαιτεί
-2-
“roster” πανάκριβο, ώστε να διαφυλάξει την φήμη, που απέκτησε με τους … άθλους του. Αφού κάποιοι του τα δίνουνε , καλά κάνει και τα παίρνει όλα, όσα ζητάει.
Με τέτοια εφόδια, πλέον, είναι εύκολα, τα υπόλοιπα Κύπελλα. Ένα το πήρε γιατί είχε τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ» και ο τελικός έγινε στην Ελλάδα (εντός έδρας). Το άλλο με τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ», το πήρε όχι αυτός, αλλά ο Λάζαρος ο Παπαδόπουλος, τον οποίο στην συνέχεια «έδιωξε» από τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ».
Και φθάσατε, Κύριοι, να έχετε θεοποιήσει κάποιον, που με τα χρήματα, που έχετε διαθέσει δεν κάνει κανένα κατόρθωμα. Με αυτά τα χρήματα που δίνετε αφειδώς και την θεία του να είχατε προπονήτρια, αλλά που να την στηρίζατε, όπως και τον Ομπράντοβιτς και να μην σπεύδατε να την αλλάξετε με την πρώτη στραβοτιμονιά, θα είχατε πάρει περισσότερα Κύπελλα.
Με τον Μπαρτζώκα ή τον Μαρκόπουλο, που μας έχουν «ξεφτιλίσει» με ομάδες με budget το 1/10 του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ», θα είχατε πάρει περισσότερα Κύπελλα, αρκεί βέβαια, όπως είπα, να μην τους διώχνατε με το παραμικρό, ενώ τον Ομπράντοβιτς τον … τρέμετε. Είναι ταμπού: Μην πει κανείς κακή κουβέντα για τον … Μεγάλο.
Αυτός ο … Μεγάλος δεν έχασε από τον «ΗΡΑΚΛΗ» που του λείπανε οι καλύτεροι παίκτες του; Και από το «ΜΑΡΟΥΣΙ», τον «ΠΑΝΙΩΝΙΟ», τον «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», την «OLYMPIA», την «MALAGA» και βάλε;
Αυτός δεν ήταν προπονητής της «ΣΕΡΒΙΑΣ» που έπαθε το κάζο της ζωής της στο Πανευρωπαϊκό του 2005 μέσα στην πατρίδα της, στο Βελιγράδι; Επί τη ευκαιρία, να σας σημειώσω το εξής: Εκείνες τις ημέρες βρισκόμουνα στη Σερβία για τους Ετήσιους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου Βετεράνων και έζησα όλο το κλίμα εναντίον του Ομπράντοβιτς, τον οποίο όλοι θεωρούσαν υπεύθυνο για την … «ξεφτίλα» και ήθελαν να τον «φάνε» ζωντανό.
Αυτός δεν ήτανε, που είχε τον Αργεντινό Σάντσες, τρίτη επιλογή playmaker και τον άλλο χρόνο η Αργεντινή με τον Σάντσες πρώτο playmaker πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Αυτός δεν έφερε τον Καλάθη, ένα συμπαθέστατο και αγωνιστικότατο παιδί; Ναι, αλλά στην Αμερική υπάρχουν τουλάχιστον 30.000.000 Καλάθηδες. Ε, δεν έχουμε κατέβει και από κανένα βουνό…
Κύριοι, ακούστε με. Καλός Προπονητής είναι αυτός, που μπορεί στον αγώνα να παίρνει από τους παίκτες το 100% των δυνατοτήτων τους. Ο Ομπράντοβιτς στο πρόσφατο φιάσκο του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ» με τον «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ», που κέρδισε τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ» πολύ πιο εύκολα και από τον «ΚΟΛΟΣΣΟ» ΡΟΔΟΥ, πριν λίγες μέρες, από τους παίκτες του δεν κατάφερε να πάρει ούτε το 10%. Κάτι παραπάνω, του το έδωσε, δεν του το έβγαλε αυτός, ο Νίκολας. Δεν ήξερε ποιον έβαζε, ποιον έβγαζε, ούτε γιατί τον έβαζε ούτε γιατί τον έβγαζε. Βέβαια αυτό το βάλε βγάλε, Αμερικάνικη Βλακεία ώστε ποτέ μια ομάδα να μην έχει κορμό, έχει
-3-
γίνει μόδα. Βάζουμε, βγάζουμε και ξανά και ξανά και στο τέλος αν χάσουμε φταίει ο Διαιτητής, ο … «ρυθμός», η ψυχολογία και άλλες αηδίες. Αν νικήσουμε, «μαγκιά» μας, που κάναμε σωστές, έξυπνες και έγκαιρες αλλαγές.
Με την ευκαιρία να πω και δυο λόγια για τον άλλο … Μεγάλο, τον προχθεσινό νικητή με το βαμμένο μαλλί. Κι αυτός έκανε όνομα όταν βρέθηκε σε Σέρβικες ομάδες με μια συγκυρία πολύ μεγάλων παικτών, που θριάμβευαν και ο «Κόουτς» έπαιρνε πόντους, που έπειτα τους εξαργυρώνει, ανάλογα. Όταν όμως πήγε στην Ρωσία δεν έκανε τίποτα.
Αλλά ακούστε και κάτι από αυτά που τα πνίγουνε οι Βαλτοί και που δείχνουν την πραγματική αξία του Προπονητή. Πριν από μερικά χρόνια ήτανε προπονητής του «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ». Επρόκειτο, για τα «Ευρωπαϊκά», ο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» να παίξει με την «ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ» στην Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν την αναχώρηση της ομάδας ο «Κόουτς» είχε την ατυχία να χάσει τον αδελφό του στην Σερβία και δεν πήγε στην Τουρκία, για να πάει στην Σερβία για την κηδεία. Στην θέση του με τον «ΠΑΝΙΩΝΙΟ» στον αγώνα βρέθηκε ο βοηθός του, ονόματι Βλάχος, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, κουμαντάρισε άψογα την ομάδα του, η οποία έχασε, εκτός έδρας με διαφορά ενός ή δύο πόντων, δεν θυμάμαι καλά. Μάλιστα την τελευταία επίθεση σε εκείνο τον αγώνα την έκανε ο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» και αστόχησε στο τελικό σουτ. Αν είχε ευστοχήσει θα είχε νικήσει!
Στον επαναληπτικό αγώνα, στην Ν. Σμύρνη, ο … Μεγάλος «Κόουτς» έχει επιστρέψει και η πρόκριση είναι βεβαία. Ο αγώνας πηγαίνει μια χαρά και στο τρίτο δεκάλεπτο ο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» προηγείται με 20 πόντους. Και όμως ο «μέγας» Ιβκοβιτς κατάφερε και έχασε αυτόν τον αγώνα.
Αυτός δεν είναι ο … Μεγάλος «Κόουτς», που πέρυσι οδήγησε στην ήττα τον «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» από μία Γερμανική ομάδα με ένα budget ελάχιστο μπροστά σε αυτό του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ».
Αυτός δεν είναι που κέρδισε πρόσφατα τον «ΚΟΛΟΣΣΟ» ΡΟΔΟΥ, στο τσακ, αφού όμως οι Διαιτητές του «έκλεψαν» ένα καλάθι σε κρίσιμο σημείο του αγώνα και συγχρόνως τον φόρτωσαν με μία τεχνική ποινή; Μήπως μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το budget του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» και ποιο του «ΚΟΛΟΣΣΟΥ» και πόσα παίρνει ο Ιβκοβιτς και πόσα ο Σφαιρόπουλος;
Προσέξτε τώρα. Αν κάποια μέρα παλέψουνε δύο μυρμήγκια, σίγουρα, κάποιο θα νικήσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο νικητής έπαψε να είναι μυρμήγκι και είναι … λιοντάρι. Πάλι μυρμήγκι είναι και την επόμενη φορά θα φανεί!
Κύριοι, υπάρχουνε άνθρωποι που πεινάνε και εσείς δίνετε τα χρήματά σας σε ξένους, που δεν πεινάνε, που δεν τα έχουνε, πια, ανάγκη και που σας βάζουν να βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη εις βάρος της Ελληνικής Οικονομία, που τόσο υποφέρει. Τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουνε την ευγνωμοσύνη τους, αναγνωρίζουνε τις «δωρεές» και σέβονται το χώρο που

-4-
βρίσκονται; Πολύ αμφιβάλλω. Το καλοκαίρι στο τουρνουά «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ο ένας, κάπου, μας «έβρισε», ο δε άλλος έχει μια ζωή εδώ στην Ελλάδα και δεν ξέρει … Ελληνικά.
Τελικά, κύριοι, αισθάνομαι πολύ άσχημα, που έχουν έρθει στην πατρίδα μας τάχα για να προσφέρουν, ενώ δεν τους έχουμε ανάγκη, τρώνε πίνουνε και γίνονται πάμπλουτοι και μετά από κάποια στιγμιαία «έχθρα» των πάγκων, κάπου συναντιούνται γελαστοί και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων.
Κύριοι, δε μου λέτε αυτοί και άλλοι … Μεγάλοι Προπονηταράδες πότε πήρανε μια μικρή ομάδα με μικρό budget και την έκαναν Μεγάλη;
Κανονικά, Κύριοι, όσοι προσλαμβάνονται για προπονητές στον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ» και τον «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ», θα έπρεπε να πληρώνουν, αντί να πληρώνονται, γιατί με τα χρήματα που διαθέτουν οι Γιαννακόπουλοι και οι Αγγελόπουλοι, αυτοί, κάνουν όνομα και μετά οικονομάνε τρελλά και εύκολα λεφτά.
Κύριοι, ας μάθουμε όλοι μας, πλέον... Με τα αστρονομικά budget δεν κερδίζονται Κύπελλα. Αγοράζονται..

Φιλικώτατα και με όλο
μου τον σεβασμό για την,
εν γένει, προσφορά σας.



Γιάννης Μπέλλος
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ
ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
ΑΘΗΝΑ 14/1/11
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣ
ΘΕΜΑ : «ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ»