Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γενετικές βλάβες σε διάστημα λίγων λεπτών φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη τζούρα, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές...

Μεταλλαξιγόνες ουσίες του καπνού περνούν στο αίμα τόσο γρήγορα ώστε το κάπνισμα «είναι ισοδύναμο με την χορήγηση των ουσιών αυτών απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος με ένεση» αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να αποτελέσουν αυστηρή προειδοποίηση για όσους σκέφτονται να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Chemical Research in Toxicology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Εξετάζοντας 12 εθελοντές καπνιστές, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH).

Εστιάστηκαν στο φαινανθρένιο, ένα PAH που αντιδρά με το DNA και «προκαλεί μεταλλάξεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο».

Όπως αναφέρει το AFP, τα επίπεδα του φαινανθρένιου στο αίμα των εθελοντών έφτασαν τις μέγιστες τιμές σε 15-30 λεπτά, χρονικό διάστημα «που εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές».

«Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς είναι η πρώτη που εξετάζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό ενός PAH που χορηγείται ειδικά με την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, χωρίς παρεμβολές από άλλες πηγές έκθεσης όπως η ατμοσφαιρική μόλυνση και η δίαιτα» δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Χεκτ, επικεφαλής της μελέτης.

Ως άλλες πηγές έκθεσης ο Δρ Χεκτ εννοεί τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που παράγονται από την καύση άλλων οργανικών ουσιών, όπως είναι τα μισοκαμμένα ψητά σχάρας.

Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Περίπου 3.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε μέρα. Το 90% των κρουσμάτων αποδίδεται στο κάπνισμα.
ta nea