Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικό «κρυφτούλι» για την ενίσχυση του μηχανισμού σταθερότητας


Για διπλασιασμό του ταμείου κάνει λόγο ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ
Υπέρ της ενίσχυσης, Τρισέ, Λαγκάρντ

Με διαδοχικές αυτοαναιρούμενες δηλώσεις περί... ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. επανήλθαν την Πέμπτη κορυφαία υπουργικά στελέχη της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού τίθενται ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τις χθεσινές δηλώσεις στήριξης, ήρθε ούτε λίγο ούτε πολύ να διαψεύσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρουντέρλε, ο οποίος δήλωσε πως η ενίσχυση του ταμείου για τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. (EFSF) δεν είναι απαραίτητη. " Το ταμείο όπως είναι σήμερα έχει το κατάλληλο μέγεθος για την περίσταση" δήλωσε στο Ρόιτερς.

Στη συνέχεια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με τη χθεσινή πρόταση Μπαρόζο για ενίσχυση του μηχανισμού. "Με την πρόταση Μπαρόζο δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς", τόνισε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο. Χαρακτήρισε περιττή την όποια συζήτηση για ενίσχυση στη παρούσα φάση καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα υπό ένταξη.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει - απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση του μηχανισμού που έθεσε ο Όλι Ρεν- πως η χώρα της θα κάνει ότι μπορεί για την ενίσχυση του ευρώ. Στη συνέχεια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η Ε.Ε. θα παρουσιάσει σχέδιο - απάντηση στις αγορές στην συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου.

Στις καθιερωμένες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ζήτησε ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του μηχανισμού.

Εν τω μεταξύ, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για διπλασιασμό των χρημάτων του μηχανισμού ενώ η Γαλλίδα ομόλογος του, Κριστιν Λαγκάρντ, απαντώντας εν μέρει στον Σόιμπλε, τόνισε πως η ενίσχυση του μηχανισμού χρειάζεται όχι τόσο για πρακτικούς λόγους όσο για να φανεί η αποφασιστικότητα της Ε.Ε..

www.enimerwsi24.com