Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Δεν πίστευα ότι θα φτάσω εδώ!»

Ενθουσιασμένος ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης! Ο “100άρης”, πλέον, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, εξηγεί πως υποδέχτηκε το ρεκόρ που...
πέτυχε, αποκαλύπτει ποιο γκολ θυμάται περισσότερο και δίνει το σύνθημα για τη συνέχεια του ΠΑΟΚ.

Το 1999, όταν σε ηλικία 18 ετών, εντάχθηκε στην επαγγελματική ομάδα του ΠΑΟΚ, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 11 χρόνια αργότερα, θα είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο (πόσο μάλλον ως παίκτης του Παναθηναϊκού), θα είχε γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε Μουντιάλ (στη νίκη με 2-1 επί της Νιγηρίας) και εν συνέχεια, επιστρέφοντας στην αγαπημένη του ομάδα, θα συμπλήρωνε 100 τέρματα στην Α'Εθνική Κατηγορία και μετέπειτα Superleague.

O λόγος για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που πριν καθιερωθεί στον “δικέφαλο του Βορρά” (2002-06), χρειάστηκε να μετακομίσει στην Λάρισα (1999-2000: 7 γκολ) και την Καβάλα (2000-02: 25 γκολ). Ακολούθησε μία τετραετία στο “τριφύλλι” στην διάρκεια της οποίας, ουσιαστικά μονιμοποιήθηκε στην Εθνική ομάδα και πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, κατέκτησε το πρώτο του “νταμπλ”. Από τις 16 του περασμένου Ιουνίου ανήκει και πάλι στον σύλλογο που αγάπησε από παιδί και με τη φανέλα του οποίου, χθες, έγραψε ιστορία. Το γκολ που πέτυχε στο 31ο λεπτό του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν χάρισε στην ομάδα του μόνο την πρώτη της εφετινή νίκη αλλά και στον ίδιο, την είσοδο σε ένα πολύ τιμητικό “κλειστό” club ποδοσφαιριστών.

Ο 29χρονος διεθνής επιθετικός πέτυχε το εκατοστό γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα σε 239 συμμετοχές (συνολικά έχει πετύχει 157 τέρματα στην καριέρα του) και πλέον είναι 30ος στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών (1ος ο Θωμάς Μαύρος με 266) και 2ος εν ενεργεία πίσω από το Νίκο Λυμπερόπουλο που έχει 152. Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του, λίγο αφότου είχε ολοκληρώσει μία φιλανθρωπική επίσκεψη και σας παρουσιάζει τις σκέψεις του, λίγες ώρες μετά το σημαντικό αυτό ρεκόρ.

- Κατ' αρχήν να σε ρωτήσουμε για το χθεσινό πρώτο “τρίποντο” του ΠΑΟΚ στο 2011... Πόσο σας ανακούφισε η νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης;

«Ήταν μία πολύ σημαντική νίκη, σε αυτό το χρονικό σημείο για την ομάδα, γιατί προερχόμαστε από δύο άτυχα αποτελέσματα, την ήττα στην Κέρκυρα και την ισοπαλία στις Σέρρες. Συν τοις άλλοις, θέλαμε πάρα πολύ τους τρεις βαθμούς για να παραμείνουμε στην 3η θέση και να μην επιτρέψουμε στην ΑΕΚ να μας ξεφύγει... Άλλωστε, με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει, αυτό που μας έχει απομείνει μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, είναι να κυνηγήσουμε την 3η θέση και ενόψει πλέϊ-οφ, να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διαφορά από την ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη...»

- Το χθεσινό παιχνίδι θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σου; Το γκολ που πέτυχες και χάρισε τη νίκη στην ομάδα ήταν το 100ο σου στην Α' Εθνική Κατηγορία και μετέπειτα Superleague...

«Είναι μία επίδοση σημαδιακή που προσωπικά με ικανοποιεί αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να μείνω και πάρα πολύ... Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω μάθει να μην στέκομαι για πολύ ομαδικές και ατομικές επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά να συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο και την ανάλογη ενέργεια, ψάχνοντας την επόμενη πρόκληση...»

- Όπως και να 'χει, όμως, όταν ένας ποδοσφαιριστής φτάνει σε μία τέτοια επίδοση, κάποια στιγμή όταν κλείνεται στον εαυτό του, κάνει την αυτοκριτική του και αναρωτιέται τι έχει κάνει, δεν φτάνει στο σημείο να πει “ρε συ, τι έχω πετύχει”;

«Όλοι έχουμε αυτές τις στιγμές και στην διάρκειά τους, συνειδητοποιούμε πολλά πράγματα που όταν ξεκινούσαμε το ποδόσφαιρο, ίσως να μην τα είχαμε καν φανταστεί! Μερικές φορές όταν τα σκέφτομαι, γυρίζω το χρόνο πίσω και φέρνω στο μυαλό μου τον εαυτό μου πριν από πολλά χρόνια όταν ακόμη ήμουν μαθητής κι έκανα όνειρα για το μέλλον... Η ζωή περνάει τόσο γρήγορα μπροστά μας που πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε και αυτές οι σκέψεις είναι πολύ όμορφες γιατί σε βοηθούν να καταλάβεις πόσο έχεις προχωρήσει...»

- Εκτός από το χθεσινό, ποιο από τα υπόλοιπα 99 γκολ που έχεις πετύχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό;

«Τι να σου πω τώρα (σ.σ.: σκέφτεται)... Να σκεφτώ... Αυτή τη στιγμή μου έρχεται ένα γκολ που είχα πετύχει, πριν πολλά χρόνια, στη Ριζούπολη με τον Ολυμπιακό (σ.σ.: 11/01/2004. Ήταν το τέρμα της ισοφάρισης σε μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη που είχαμε πετύχει τότε...»

- Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς πιο επιθετικούς προσανατολισμούς με τον Στέφανο Αθανασιάδη να καθιερώνεται ως παρτενέρ σου στην επίθεση... Πως βλέπεις την εξέλιξή του...

«Είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί με πολύ ταπεινό χαρακτήρα που έχει πολλά προσόντα και δυνατότητες να φτάσει ψηλά... Δούλευε πολύ σκληρά από την αρχή της χρονιάς και μετά τον τραυματισμό του Ζλάταν (σ.σ.: Μουσλίμοβιτς), άρπαξε την ευκαιρία και τα πηγαίνει πολύ καλά... Πιστεύω ότι αν συνεχίσει έτσι, έχει όλο το μέλλον μπροστά του...»

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής σας πορείας, στην οποία, σε ένα βαθμό, ενδεχομένως και να “οφείλονται” τα σκαμπανεβάσματα που είχατε στην διάρκεια του πρωταθλήματος...

«Πράγματι κάναμε μεγάλη προσπάθεια από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε η ευρωπαϊκή μας διαδρομή μέχρι τώρα και σίγουρα οι διπλές υποχρεώσεις που είχαμε, επηρέασαν αρκετά την πορεία μας στο πρωτάθλημα. Όσον αφορά το Europa League, έχουμε καταφέρει να περάσουμε στους “32” κι έχουμε να δώσουμε δύο πολύ δυνατά παιχνίδια στην Μόσχα και την Τούμπα, με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ... Πρόκειται για μία ομάδα που είναι ανώτερου επιπέδου από την δική μας και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει “καθαρίσει” το πρωτάθλημα στη Ρωσία και μετράει 7 νίκες και μία ισοπαλία σε 8 αγώνες στο Europa League. Από αυτές τις δύο αναμετρήσεις, εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε... Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, θα παλέψουμε και στα δύο ματς και ό,τι καλύτερο ήθελε προκύψει...»

Πηγή: gazzetta.gr