Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Δυο εκατομμύρια άνθρωποι νεκροί. Αιτία: τα φυτοφάρμακα


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), πεθαίνουν χρόνο με το χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Στο νησί των Φιλιππίνων Mindanao οι μπανανο-φυτείες, σύμφωνα με τον οργανισμό «Coordi-nation gegen Bayer-Gefahrcn», ραντίζονται 2 ή 3 φορές μηνιαίως, από αεροπλάνο, με την ουσία Nemacur της γερμανικής χημικό-φαρμακευτικής πολυεθνικής Bayer. Και αυτή η ουσία έχει χαρακτηρισθεί ως «άκρως επικίνδυνη» (με βαθμό επικινδυνότητας 1) από τον WHO. Ούτε καν μέσα στα σπιτάκια τους δεν μπορούν οι κάτοικοι να αποφύγουν την επαφή μ' αυτό το δηλητήριο. Η συνεχής επιβάρυνση του οργανισμού τους έχει ως συνέπειες: πυρετό, μάτια που καίνε, αναγούλες, ζαλάδες, χρόνιες διάρροιες, δερματοπάθειες, άσθμα και επίσης καρκίνο.
«Παιδιά που έχουν παίξει στους δρόμους, επιστρέφουν σπίτι τους με έντονο βήχα και μάτια που καίνε» διηγείται ο Alona Tabarlong από το χωριό Kamukhaan, εκεί που χρησιμοποιείται στις μπανανο-φυτείες Del Monte και Chiquita το δηλητήριο της Bayer. Εκεί, έρχονται συχνά στον κόσμο τα μωρά είτε νεκρά είτε παραμορφωμένα. Πολλά έχουν εκ γενετής σοβαρές δερματοπάθειες. Όχι σπάνια πεθαίνουν τα βρέφη κατά τον τοκετό ή αμέσως μετά.
Επίσης και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταγγέλλει σε μια επίκαιρη έκθεση της τις σοβαρές ασθένειες εξαιτίας των φυτοφαρμάκων της Bayer στο Mindanao. Μαζί με το Nemacur αναφέ¬ρεται ότι χρησιμοποιείται εκεί κι ένα άλλο μέσο προφύλαξης της Bayer, το Baycor. Η έκθεση μιλά για μια «επικίνδυνη κατάσταση που αφορά το μαύρο εμπόριο με φυτοφάρμακα» και για «επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία, που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση αυτών των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες». Για παράδειγμα, στην Καμπότζη πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. «Ένα από αυτά τα προϊόντα, το Folidol, είναι άκρως επικίνδυνο και παράγεται από την Bayer AG».
To Folidol μαζί με το Nemacur και το Baycor είναι προϊόντα που ακόμα προωθούνται διαφημιστικώς στις διάφορες ιστοσελίδες της Bayer. 



Από το βιβλίο "Η μαύρη βίβλος των Πολυεθνικών" των Klaus Werner-Lobo & Hans Weiss


http://tonellinontaiera.blogspot.com