Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το Ιλινόις καταργεί τη θανατική ποινή ενώ εκτελέστηκε κρατούμενος στην Οκλαχόμα

Ακόμα μια πολιτεία των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Ιλινόις, λέει ''όχι'' στην θανατική ποινή, με απόφαση της γερουσίας της πολιτείας για την κατάργησή της, η οποία ελήφθη με 32 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά.


Είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση και της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας, ενώ στη συνέχεια η απόφαση εστάλη προς υπογραφή στο δημοκρατικό κυβερνήτη του Ιλινόις, Πατ Κουίν. Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη είπε ότι ο Κουίν, σχεδιάζει να αναθεωρήσει την νομοθεσία, μόλις φθάσει στο γραφείο του η απόφαση.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτεία δεν είχε προβεί σε καμία εκτέλεση για περισσότερο από 10 χρόνια, και ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 2000, που ο τότε ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Τζορτζ Ράιαν, αποφάσισε τη διακοπή των εκτελέσεων, μετά από σειρά επιβολής της ποινής σε άτομα, που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αθώα.
''Είχαμε περισσότερους από 20 αθώους προς εκτέλεση'', παραδέχτηκε ο Τζέρεμι Σρέντερ, εκτελεστικός διευθυντής της ''Συμμαχίας του Ιλινόις κατά της Θανατικής Ποινής'', ο οποίος προσέθεσε ότι ''είναι καιρός να γίνει κάτι με το μορατόριουμ και μάλιστα το σωστό πράγμα.''
Εν τω μεταξύ, τραγικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός, ότι την Τρίτη (11/01), σε μία άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, την Οκλαχόμα, εκτελέστηκε ο 38χρονος Τζέφρι Ντέιβιντ Μάθιους, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο αλλά η εκτέλεση του είχε αναβληθεί πολλές φορές καθώς υπήρχε αντιπαράθεση για την ουσία που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στη θανατηφόρα ένεση!
Ο δρόμος λοιπόν, για την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής, είναι μακρύς ακόμα, αφού μόλις δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ, δεν την επιβάλλουν.
Το 2009, το Νέο Μεξικό ήταν η τελευταία πολιτεία που κατάργησε αυτήν την πρακτική.