Σε σκωτσέζικο ντουζ παραπέμπουν οι τελευταίες ειδήσεις που έρχονται από το τραπεζικό ...
μέτωπο. Κατ αρχήν, η ανακοίνωση των χθεσινών όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, αποτελεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Σε σχέση με τα εσχατολογικά σενάρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά τις τελευταίες μέρες, η αύξηση που ανακοινώθηκε πόρρω απείχε από το να θεωρηθεί ακόμα και απλώς κακή. Αντιθέτως, θεωρήθηκε ανεπάντεχα καλή, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, στην πράξη, ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα αρκετό "λίπος" που το κρατά ανέπαφο από τις δημοσιονομικές κι άλλες κρίσεις της χώρας.
Η είδηση, όμως, που είχε να κάνει με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων δανείων το 2010 για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οριακό 0,4% ήταν οπωσδήποτε ανησυχητική. Είναι πλέον βέβαιο ότι σύντομα ο δείκτης θα εξελιχθεί σε αρνητικός, με ό,τι κάτι τέτοιο θα μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του κλάδου και της ανάπτυξης της οικονομίας γενικότερα. Το γεγονός δε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 27 δισ ευρώ πέρυσι, συνιστά ένα ακόμα πολύ ανησυχητικό δείγμα σχετικά με το "που πάμε". Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα λεφτά δεν "σηκώθηκαν"προκειμένου να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους "πήγαν" για την εξυπηρέτηση διαρκών καταναλωτικών αναγκών.
Το συμπέρασμα; Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε σταυροδρόμι. Υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος, αυτός της περιστολής, προκειμένου να ανταπεξέλθουν όλοι στις τελευταίες εξελίξεις κι αυτός της "αμέριμνης δαπάνης" σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κι όλα αυτά τα στοιχεία αντανακλούν στην πραγματικότητα την εικόνα της ίδιας της κοινωνίας.
Πάντως, από σήμερα, τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας ανοίγουν τις πόρτες τους για να κρίνουν τραπεζικές διαφορές και να αποφασίσουν αν κάποιος μπορεί να εντααχθεί στη νέα ευνοική ρύθμιση για μείωση ή απάλειψη των υποχρεώσεων του προς τις τράπεζες. Θα πρέπει ωστόσο να αποδείξει ότι δεν έχει καμία πηγή εσόδων, προκειμένου να τύχει της καλύτερης δυνατής μεταχείρισης. Για τους περισσότερους όμως ΄"λίπος" εξακολουθεί να υπάρχει...
newscode.gr