Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ρύθμιση για την τακτοποίηση οφειλών των επιχειρήσεων

Νέους τρόπους τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής τους, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Ναυτεμπορική (08/01), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να... υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών. Η ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εμπόρων ΕΣΕΕ και επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) θα έχουν τις επόμενες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σκοπός, είναι να αυξηθούν τα έσοδα, αφού τα χρέη περίπου 800.000 επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται ότι στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία πόρους περίπου 9 δις ευρώ.
Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται και η συγκρότηση της ειδικής επιτροπής ρύθμισης εσόδων στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων, που θα ασχολείται με τη ρύθμιση των μεγάλων οφειλών προς τα Ταμεία.
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με απόφαση για συγκρότηση επιτροπής για πάγιες χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, με την απόφασή του για την ενεργοποίηση ειδικής επιτροπής για τη ρύθμιση μεγάλων οφειλών κακοπληρωτών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ουσιαστικά επιβραβεύει τους φοροφυγάδες δίνοντας το κακό παράδειγμα και στις άλλες επιχειρήσεις.

http://www.cosmo.gr