Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Παιχνίδια» του ΥΠΕΞ στην Ανατολική Μεσόγειο

Τις επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. «Εχουμε ανοίξει το παιχνίδι», υπογράμμισε, μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.


"Εφαρμόζουμε δυναμική εξωτερική πολιτική που ανοίγει ευκαιρίες", υποστήριξε. Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει τέλος στην "αδράνεια, το συντηρητισμό, τις γνωστές φοβίες και τους μύθους".

"Ας βγούμε έξω και ας παίξουμε 'επιθετικά', παντού και όλοι μαζί", είπε στους επικεφαλής των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να προβληθεί με πιο επιθετικό τρόπο στο Εξωτερικό και πρότεινε τη σύγκληση μια ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία. "Μην ακούτε κανέναν που υποστηρίζει τέτοια πράγματα", πρόσθεσε.

Ο Δημ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί μια "εικονική ένταξη που θα παίρνει ότι θέλει χωρίς να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της". Εκτίμησε ότι η Τουρκία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης.

«Τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίγουν με ανατολίτικα παζάρια της τελευταίας στιγμής», τόνισε.