Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στον εισαγγελέα για υπερτιμολογήσεις εταιρεία ιατρικών ειδών

Μεγάλη υπόθεση υπερτιμολόγησης ιατρικών ειδών και μηχανημάτων αποκάλυψε το ΣΔΟΕ με την πιλοτική λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος – «ELENXIS».Η υπερτιμολόγηση και κατά συνέπεια η επιβάρυνση των Δημοσίων Νοσοκομείων καθώς και των Ασφαλιστικών Οργανισμών ανέρχεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.


Οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές (laptops) και εκτυπωτές πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας ως εισαγωγέας έμπορος προμηθευτής ιατρικών ειδών και μηχανημάτων (υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις) κατά κύριο λόγο σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση, η οποία μεθοδεύθηκε με τριγωνικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ιταλική –κυπριακή- ελληνική επιχείρηση. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της Κυπριακής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων.

Ακολούθως η ελληνική επιχείρηση τα πωλεί σε Δημόσια Νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους. Στη συνέχεια μέσω της Κυπριακής το προϊόν της υπερτιμολόγησης επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης μέσω εμβασμάτων προς άλλη την επιχείρηση συμφερόντων του η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.

Η ανάδειξη και επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων παράγονται, μέσω της ανάλυσης κινδύνου, και της επεξεργασίας - αξιολόγησης των υπαρχόντων στοιχείων, τα οποία και εμπλουτίζονται από τη συνεχή ανατροφοδότηση της Βάσης Δεδομένων. Η διαρκής επανατροφοδότηση του νέου Συστήματος αποτελεί μία θεμελιώδη και δυναμική κατάσταση συνεχούς ροής αποτελεσμάτων των ως άνω διενεργούμενων ελέγχων και όλα τα νέα Δεδομένα, συναξιολογούνται συνολικά, με στόχο τη διαρκή επικαιροποίηση των παραγόμενων συμπερασμάτων.

Δεδομένου ότι ο κλάδος της Υγείας είναι ιδιαιτέρου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και επηρεάζει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες μέσω των χρεών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που καλούνται να καταβάλουν ποσά τα οποία διογκώνονται με διάφορες μεθοδεύσεις από τις επιχειρήσεις, το ΣΔΕΟ ξεκίνησε άμεσα την διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=378132&dt=14/01/2011#ixzz1B2bLaIom