Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

"Η Πορτογαλία θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης"

Βέβαιος ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle
 
Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης. Το 2011 οι δανειακές ανάγκες των χωρών της ευρωζώνης θα ξεπεράσουν τα 550 δις ευρώ. Την ίδια ώρα τα πακέτα διάσωσης που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν φαίνεται να εντυπωσίασαν και κυρίως να καθησύχασαν τις αγορές. Αντιθέτως: τα spreads των ομολόγων των "προβληματικών" χωρών ανεβαίνουν συνεχώς. Και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι, ποιό θα είναι το επόμενο θύμα;

"Υψηλότατο το χρέος των ιδιωτών"
Βέβαιος ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ. Όπως εξηγεί σε......... συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle:

""Τα τελευταία 10 χρόνια και εντός της νομισματικής ένωσης οι Πορτογάλοι αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Το χρέος των ιδιωτών είναι υψηλότατο. Το δημόσιο χρέος μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ελληνικό, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε ότι ένα μέρος του ιδιωτικού χρέους θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία. Ως εκ τούτου πιστεύω, όπως άλλωστε και άλλοι ειδήμονες της αγοράς, ότι η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους της και γι΄ αυτό ενδέχεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης".

Δεν θα χρειαστεί βοήθεια η Ισπανία…

Ο ειδικός πιστεύει ότι άλλες χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνες τα προβλήματά τους χωρίς να χρειαστεί η αρωγή των υπολοίπων εταίρων στην ευρωζώνη. Πορτογαλία και Ισπανία είναι δυο μη συγκρίσιμα μεγέθη, σύμφωνα με τον Τόμας Μάγερ:

"Οι διαφορές είναι τεράστιες και ξεκινούν από το χρέος, το οποίο στην Ισπανία κινήθηκε πέρσι στο 65 % του ΑΕΠ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, εάν για παράδειγμα οι ισπανικές τράπεζες έπρεπε να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, τότε το χρέος δεν θα ξεπερνούσε και σε αυτή την περίπτωση το 75 %. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο δυναμική από ότι η πορτογαλική. Τα τελευταία 10 χρόνια γνώρισε δυναμική ανάπτυξη. Οι Ισπανοί έδειξαν ότι είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους. Έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, σε καλύτερη εξυγίανση των δημοσιονομικών από ότι οι Πορτογάλοι, ενώ το έλλειμμα μειώθηκε πέρσι και θα μειωθεί εκ νέου φέτος. Κατά την άποψή μου λοιπόν η Ισπανία έχει μια τελείως διαφορετική βαρύτητα".

Ψευδαίσθηση…η ηρεμία στις αγορές

"Όσον αφορά γενικότερο κλίμα στην ευρωζώνη, ο ειδικός εκτιμά ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός κρίσιμου τριμήνου:

"Θα ήταν ψευδαίσθηση, εάν πιστεύαμε ότι επήλθε ηρεμία. Διανύουμε ένα πολύ σημαντικό τρίμηνο, όπου θα έχουμε εξελίξεις. Χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, οι τράπεζες θέλουν να πλησιάσουν τις αγορές και οι επιχειρήσεις να επενδύσουν. Θα είναι ένα δύσκολο τρίμηνο. Ένας οφειλέτης με μη ικανοποιητική φερεγγυότητα θα αντιμετωπίσει σε αυτό το πεδίο σημαντικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι οι Πορτογάλοι θα δυσκολευτούν να αποφύγουν τον μηχανισμό στήριξης".

http://kafeneio-gr.blogspot.com/