Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο δύσκολος Μάιος των Ελληνικών τραπεζών - Πως θα ξεχωρίσουμε τις ελκυστικές τραπεζικές μετοχές!

Τον Μάιο όπου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα νέα πιο σκληρά - όπως φημολογείται - stress tests των Ευρωπαϊκών και μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Τραπεζών, θα δούμε ποιες τράπεζες θα καταφέρουν να μετατραπούν σε επενδυτικές ευκαιρίες στο XA και ποιες θα μπουν σε πρωτόγνωρες περιπέτειες.

του Γιάννη Τσαραγκλή

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πόσο αυστηρό θα είναι το νέο stress test της EKT στις Ελληνικές τράπεζες. Αλλά, εικάζουμε ότι τώρα που οι αγορές επιτίθενται στο ευρώ και στα ομόλογα των προβληματικών οικονομιών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει την πολυτέλεια να χαριστεί στους τραπεζίτες και στις τράπεζες αυτών των χωρών ( μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα φυσικά), όπως έγινε με το προηγούμενο τεστ κοπώσεως, που ήταν χαλαρό και παρόλα αυτά η ΑΤΕ δεν το πέρασε και η Πειραιώς έπιασε απλά τη βάση.

Συγκεκριμένα εάν το stress test της ΕΚΤ περιλαμβάνει τεστ αντοχής των Ελληνικών Τραπεζών με ένα hair cut ( κούρεμα) των ομολόγων τους από 10% έως και 30%, τότε να δούμε ποιες Ελληνικές τράπεζες θα το περάσουν. Δηλαδή, το τεστ αυτό εξετάζει εάν μπορεί μια Ελληνική τράπεζα που έχει ένα χαρτοφυλάκιο π.χ 10 δισ. ευρώ ομολόγων, εάν θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, εάν υπάρξει κούρεμα ( hair cut) κατά 1 έως 3 δισ. ευρώ!

Επομένως - σύμφωνα με το τεστ - εάν μια τράπεζα χάσει 1 έως και 3 δισ. ευρώ από τα ίδια της κεφάλαια λόγω ενδεχόμενου κουρέματος της αξίας των ομολόγων και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, τότε περνάει το stress test. Εάν όχι, τότε θα χρειαστεί να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου και να βρει λεφτά για να καλύψει αυτό το έλλειμμα.

Σημειώνουμε, ότι στο προηγούμενο stress test που δε το πέρασε η ΑΤΕ και το πέρασε ακριβώς στο όριο η Πειραιώς, δεν είχε γίνει με υπολογισμό ενός hair cut στα ομόλογα τους.

Οι τράπεζες που θα καταφέρουν να έχουν συντελεστή 8% και 9% μετά και από ένα hair cut των assets τους κατά 30%, τότε θα περάσουν το τεστ της ΕΚΤ και μάλλον οι επενδυτές θα πρέπει να τις βλέπουν και ως ελκυστικές, στις χαμηλές τιμές που έχουν υποχωρήσει.

Μερικοί τραπεζίτες διαδίδουν ότι η ΕΚΤ δεν θα βάλει ως κριτήριο το hair cut των ομολόγων, αλλά θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στη ρευστότητα κάθε τράπεζας και ιδιαίτερα στην ικανότητα να βγει στις αγορές για δανεισμό. Ως τότε λοιπόν οι Ελληνικές τράπεζες ελπίζουν ότι είτε μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου που δεν είναι εύκολες αυτήν την περίοδο, είτε μέσω κάποιων οικονομιών κλίμακος ( πάγωμα προσλήψεων, οικονομία στα έξοδα, περιορισμός μισθών, ασφαλιστικό, υποκαταστήματα, περιορισμός δανείων; κ.λ.π ), θα καταφέρουν να βελτιώσουν την εικόνα των ρευστών τους και θα περάσουν τα stress test και οι μετοχές τους θα γεμίζουν φρέσκο επενδυτικό χρήμα, κάτι που εύχονται όλοι οι παράγοντες του ΧΑ.

Σε ισχύ ο κίνδυνος κρατικοποίησης των τραπεζών

Εάν η ΕΚΤ μετά τα τεστ πει σε μια Ελληνική τράπεζα ότι για να διορθώσεις τον συντελεστή σου θα πρέπει να βάλεις στα κεφάλαια σου άλλο 1 ή και 2 δισ. ευρώ, λόγω ενός πιθανού κουρέματος των ομολόγων σου και η τράπεζα δεν καταφέρει να πείσει τους μετόχους της να τα βάλλουν αυτά τα λεφτά και κληθεί να τα βάλει το κράτος, θα έχουμε την πρώτη επίσημη κρατικοποίηση ιδιωτικής τράπεζας. γεγονός που θα φέρει αναστάτωση σε οικονομία και χρηματιστήριο.

Ήδη το κράτος έχει προνομιούχες μετοχές των τραπεζών από το ρευστό που τους έδωσε παλαιότερα και μόνο η Εθνική το έχει επιστρέψει, ενώ στην ΑΤΕ η κυβέρνηση θα το μετατρέψει σε κοινές μετοχές αυξάνοντας το μερίδιο του δημοσίου. Εάν οι άλλες ιδιωτικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα κρατικά δανεικά, τότε το κράτος θα μετατρέψει τις προνομιούχες σε κοινές και θα βρεθεί ξαφνικά να είναι μεγαλομέτοχος των ιδιωτικών τραπεζών, που θα ορίζει τη διοίκηση και την πολιτική τους.

greekmoney.gr