Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Νέες πιέσεις στα επιτόκια Αύριο η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου

Νέες πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων δημιουργεί η διατήρηση ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά και η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου την ερχόμενη Τρίτη, στα οποία η απόδοση αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 5%.
Την ίδια στιγμή νέα όξυνση του ανταγωνισμού αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να προχωρήσει σε αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών που προσφέρει, τα οποία διαμορφώνονται πάνω από το 4% ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και τα οποία δεσμεύονται για διάστημα που κυμαίνεται από 3 έως 12 μήνες.
Το γεγονός αυτός προβληματίζει έντονα τις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων, οι οποίες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επιτόκια των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων που τους αποστερούν ρευστότητα, αλλά και το ίδιο το δημόσιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προθεσμίας διάρκειας έως και 1 έτος διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,68%, ενώ εκτιμάται ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους σημείωσε νέα άνοδο λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στα spreads των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ανησυχία υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς παρά τις συστάσεις του διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο προς τις τράπεζες για συγκράτηση στις αυξήσεις των αποδόσεων στα αποταμιευτικά προϊόντα, δεν έχει καταστεί εφικτή η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Το γεγονός αυτό επιδρά στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με επιπλέον τόκους για την εξόφληση δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου που έλαβαν στο παρελθόν.
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές ευνοούν όσους έχουν διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να δεσμεύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα νέα προϊόντα των τραπεζών χαρακτηρίζονται από την επιβράβευση που προσφέρουν στον καταθέτη που διατηρεί για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα «κλειδωμένα» τα χρήματά του. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα προγράμματα με βασικό χαρακτηριστικό την καταβολή των τόκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την ενισχυόμενη απόδοση από μήνα σε μήνα, από τρίμηνο σε τρίμηνο ή από έτος σε έτος.
Ετσι εμφανίστηκαν στην αγορά προγράμματα με επιτόκια που αυξάνονται σταδιακά ως και το 9%, αρκεί ο καταθέτης να μην αποσύρει τις αποταμιεύσεις του. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι ο καταθέτης μπορεί να αποσύρει τα κεφάλαιά του στην επέτειο της κατάθεσης χωρίς καμία ποινή. Ως αντικίνητρο για την ανάληψη των χρημάτων λειτουργεί η αυξημένη απόδοση της επόμενης περιόδου εκτοκισμού.

http://www.tovima.gr/