Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

H Sadahzinia στον κήπο με τις λέξεις

Γνώρισα την Sadahzinia μέσα από το Low Bap, τα παραμύθια , την αρθρογραφία και τις μεταφράσεις της.  Αργότερα γνώρισα και τη Γιολάντα. Και τώρα θα έλεγε κανείς πως έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που ασχολήθηκε ενεργά με το hip-hop και που -όπως και η ίδια λέει– έχει μια υγιή αποστροφή για τους κανόνες του τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος που ασχολείται με αυτό.


Στην προσπάθεια μου να βρω έναν  πρωτότυπο  τρόπο να γίνει αύτη η συνέντευξη  και με δεδομένο ότι κάποιες ερωτήσεις έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται ,σκέφτηκα να παίξουμε ένα παιχνίδι – ένα παιχνίδι με λέξεις-  με σκοπό να φτιάξουμε ένα μικρό Low Bap και όχι μόνο, λεξικό. Της έδωσα λοιπόν,  τις παρακάτω λέξεις και της ζήτησα να μου δώσει σύντομους προσωπικούς ορισμούς.

Ιδού το αποτέλεσμα :

Sadahzinia- Πριν αρχίσω να συμπληρώνω τα κενά δίπλα απ' τις λέξεις αυτές που έχουν δώσει σχήμα, υπόσταση αλλά και φως στη ζωή μου να σου αναφέρω ότι είχα πριν κάμποσα χρόνια – τουλάχιστον το 2002 ίσως και νωρίτερα αρχίσει να φτιάχνω ένα Low bap λεξικό με όλες τις λέξεις και φράσεις που έχουν προκύψει στο σύμπαν αυτό του Low Bap και κυρίως μέσα στα τραγούδια και το τι μπορεί να σημαίνουν. Ελπίζω κάποτε να το ολοκληρώσω....

Ακρόνειρο – Είναι η άκρη του ονείρου. Αυτή που μας δένει με την πραγματικότητα και συγχρόνως μας επιτρέπει ν' αγγίζουμε και να ζούμε το όνειρο. Σαν να κρατάς την άκρη από ένα σύννεφο, να ταξιδεύεις έτσι για ώρα ή και χρόνια και την ίδια στιγμή να συνειδητοποιείς ότι τα πόδια σου βοηθάγανε στο ταξίδι πατώντας γερά στη γη. Είναι εύκολο να πιαστείς από εκεί, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπαίνουν καν στον κόπο ή δεν γνωρίζουν το πέρασμα.

Αctive Member – Είναι ωραία να δρας ενεργά και να μην έχεις βάρος στην ψυχή από λόγια, τύψεις, ενοχές, και γεγονότα του παρελθόντος. Οι Active Member είναι το συγκρότημα που συνδυάζει την μελωδία με τον αδιάκοπο αγώνα για τα όμορφα, τα μικρά και τα σπουδαία. Με συγκλόνισαν όταν πρωτάκουσα τα τραγούδια πίσω στο 1994 και το γεγονός ότι είμαι επίσημα μέλος από το 2003 με γεμίζει ρίγος και υπερηφάνεια.

ΒD Foxmoor – Ο σύντροφός της ζωής μου, πατέρας της κόρης μου και εξημερωτής μου (κατά το ήμισυ – καθώς δεν εξημερώνομαι εύκολα). Σπουδαίος άνθρωπος, δύσκολος, χειμαρρώδης, ξεχειλισμένος από ιστορίες, λέξεις και μελωδίες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εξαιρετικά μαγειρεύει!

Blah-blasphemy – Παλαιότερος δίσκος των Active Member καθώς και τίτλος τραγουδιού. Ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε χύμα – δίχως κόσκινο και μαγικά φίλτρα. Και αλλιώς... απ'  του μπλα μπλα την ξεφτίλα μας γλυτώνει η βλασφήμια.

Διαμαρτυρία - Δίσκος σταθμός στο Hip hop. Κυκλοφόρησε το 1993 σε 500 αντίτυπα τα οποία έχουν από πολύ καιρό εξαντληθεί – πλέον είναι συλλεκτικό κoμμάτι αυτό το βινύλιο. Και η επανέκδοσή του πριν λίγα χρόνια από την 8ctagon επίσης εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα.

Έτσι ξεκινούσε το ομώνυμο πρώτο κομμάτι του δίσκου αυτού:  "Oρκίζομαι για πρώτη φορά στην ζωή μου  πως ξεφεύγω μια που χρόνια είχα αρχή μου  να μην τραγουδήσω με στίχο ελληνικό, μα το κάνω για να νιώσετε ό,τι κι αν πω...."  Πρώιμοι στίχου του B.D.Fοxmoor που παρόλα αυτά μου σηκώνουν την τρίχα κάθε φορά που τους ακούω. Εκείνη την εποχή ακουγόταν σχεδόν εξωγήινο το Hip hop με ελληνικό στίχο...

Low Bap – Να στηρίζεις τη ζωή σου με το λόγο σου και το αντίστροφο. Όσες φορές και να το πω, ή να το απαντήσω είναι σαν την πρώτη φορά που το συνάντησα. Πρόκειται για μια ουτοπία να ταιριάξεις τα λόγια με τις πράξεις και παλεύω καθημερινά να το φτάσω. Επίσης, είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον BD Foxmoor για να χαρακτηρίσει επαρκέστερα το Hip hop που έφτιαχνε και φτιάχνει εκείνος κι η παρέα μας γενικότερα.

Low Bap Warriors – Αυτοί που αγωνίζονται για το πριν αυτονόητο, να στηρίζεις το λόγο σου με την ζωή σου και το αντίστροφο.

La Bruja Muerta - Νέος μικρόκοσμος του BD Foxmoor όπου κατοικεί μια νεκρή μάγισσα, πολύ μαυρίλα και “λίγο γαλανό” το νέο του project που σκάρωσε μουσικά με τον Jamoan.
Αρχικά φτιάχτηκε ένα τραγούδι στον δίσκο μου “Σάρμα”  όπου εξηγούσε πως αυτή η μάγισσα πέθανε, τι ξόρκια τους έκανε κι αρχίσανε να παίζουν μουσική  και γιατί δεν θα γλυτώσουν ποτέ απ' την όμορφη αυτή “κατάρα” του τέλους της ξεγνοιασιάς αλλά και της ατέρμονης δημιουργικότητας... Το Project του BD Fοxmoor όμως πατάει σε πολύ πιο σκοτεινά μονοπάτια από αυτά που πέρασε η “μάγισσα” (όσο έζησε!). Μοναδικό, συγκινητικό και αν μη τι άλλο ακούγοντάς το νιώθω να γιατρεύεται η ψυχή μου από διάφορα...

No sponsors - Προσωπικό στοίχημα της Low Bap παρέας μου ότι τα μουσικά πράγματα αλλά και όχι μόνο γίνονται ωραιότατα και χωρίς νταβατζήδες, χορηγούς και διαφημίσεις. Και ίσως μόνο έτσι μπορεί κανείς πλέον να κρατάει το κεφάλι ψηλά, αδέσμευτος από τέτοιου είδους συμφωνίες και νταλαβέρια.

Ντιριγκόου –Ντιριμπάι – Μαγική λέξη που όταν την πεις, βλέπεις όμορφα όνειρα, χωρίς εφιάλτες... Έχει γίνει τραγούδι από Active Member και πριν από αυτό, τίτλος παραμυθιού μου που κυκλοφόρησε από τον Καστανιώτη και έχει μεταφραστεί στα αλβανικά από τον ποιητή Λουάν Tzoύλι.

Σκιάχτρο - Τίτλος τραγουδιού μου στον δίσκο “Στο Χρώμα της Στάχτης” και ένα τραγούδι πολυαγαπημένο και πολυτραγουδισμένο σε συναυλίες και όχι μόνο.  Σημαίνει πολλά για μένα κι άλλα τόσα για άλλους. Δεν έχει σημασία επί τους παρόντος να το εξηγήσω, αρκεί να πω ότι σε αυτό το τραγούδι όλος ο κόσμος στην συναυλία πιάνεται αγκαλιά ο ένας με τον άλλον. Και το να αγκαλιάζεις έναν άγνωστο δίπλα σου με αφορμή ένα τραγούδι είναι σπουδαίο από μόνο του και δεν χωρά εξηγήσεις...

8ctagon – Το δισκογραφικό σπίτι μας από το 2003 και δώθε. Μια ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα το Πέραμα που κυκλοφορεί βινύλια, cd, dvd και διοργανώνει συναυλίες. Το όχημά μας είναι η 8ctagon για να ανεξαρτητοποιηθούμε απ' όσους ασχολούνταν με την πάρτη μας και προσπάθησαν έστω και μια φορά να βάλουν χέρι στο όνειρό μας και στον τρόπο μας.

Παραπόρτι – Καινούριος χώρος στο Πέραμα φτιαγμένος από την 8ctagon. Εκεί γίνονται συναυλίες, προβολές, παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις.

Πετρανάσα – όπως βλέπεις στο Low Bap μας αρέσει πολύ να φτιάχνουμε καινούριες λέξεις ίσως προσπαθώντας να εκφράσουμε καλύτερα και με ακρίβεια αυτά που αισθανόμαστε. Φτιάχνουμε μικρόκοσμους και καταστάσεις ονειρικές και φευγάτες. Πετρανάσα είναι τίτλος ενός album μου και τραγούδι φυσικά. Πετρανάσα = σώμα αόρατο, θαύμα βουβό κι αμπόρετο, σεισμός με πάταγο, και στεναγμού χάδι πανάλαφρο κι αβάσταγο.

Πρόσφυγας – Δεν υπήρξα ποτέ, κι ούτε νιώθω να είμαι πρόσφυγας με την έννοια της λέξης. Ωστόσο διαισθάνομαι τον πόνο, σέβομαι τον αγώνα και την αγωνία τους και θα παλεύω πάντα για την δίκαιη μεταχείρισή τους. “Πρόσφυγας” είναι ένα πολύ παλιό τραγούδι των Active Member που γράφτηκε περίπου τον καιρό που ήρθα σε επαφή με την μουσική του δημιουργού του, BD Foxmoor.

Πυραντάμωμα – Το ν' ανταμώνεις στο ταξίδι σου την φωτιά και μαζί της να πορεύεσαι είναι δώρο ή μάλλον επίτευγμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζω στο ομώνυμο τραγούδι. Μια τρελοπαρέα στην Θεσσαλονίκη δανείστηκε την λέξη κι έφτιαξε έναν χώρο δράσης και δημιουργίας με αυτό τον τίτλο. Να έχουν καλό δρόμο τους εύχομαι.

Σάρμα
– Ο τίτλος του τελευταίου μου album.  “Σάρμα” είναι μια αρχαία ελληνική λέξη με μεγάλο σημασιολογικό εύρος. Σημαίνει το απόρριμμα – αλλά σημαίνει και το “όμορφο”, ακόμα μπορεί να δηλώσει τη ρωγμή, τη σχισμή, ένα ρήγμα κάτω από την επιφάνεια, το οποίο έχει με μια τέτοια ρυθμική μορφή - που θυμίζει, κατά κάποιο τρόπο, μια μουσική παρτιτούρα...

Φωτιά
– Είναι η αδερφή μας σε αυτό το ταξίδι στα όμορφα και στα σπουδαία. Ανοίγει το δρόμο, φωτίζει και μας ξεσηκώνει εντός.

Φύλακας Άγγελος
– Οι καλύτεροι  που πάντα χάνονται γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μας πείσουν.

Χρονορωγμή – Ένα σημάδι μαγικό μέσα στην ψυχή μου σαν μικρή τρύπα, σχισμή, σαν ρωγμή όπου κρύβω τα πιο πολύτιμα, αυτά που δε θέλω ποτέ να ξεχάσω. Την έφτιαξα τραγούδι και πάντα την αφιερώνω στη μνήμη του παππού μου που έχασα πριν σχεδόν ένα χρόνο και της γιαγιάς μου που  συνεχίζει να μου γλυκαίνει την ψυχή (ψάχνοντας τις δικές τις χρονορωγμές ... ).

H Sadahzinia θα ανέβει με τους Active Member  στην σκηνή του Ελληνικού Κόσμου (Κτίριο 56, οδός Πειραιώς 254, Ταύρος) 
Προπώληση εισιτηρίων στο Δισκοπωλείο "Τζίνα" (Πανεπιστημίου 57, τηλ. 2103251271) & Ticket House
Γενική είσοδος: 18€, Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Περισσότερες  πληροφορίες  για την Sadahzinia  (www.sadahzinia.com) , για το Low Bap (www.lowbap.com).

cosmo.gr