Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Στις καθυστερήσεις το πόρισμα για τη Siemens

Θυελλώδης και χωρίς κατάληξη ήταν η σημερινή, ακροτελεύτια, συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Οι εργασίες διεκόπησαν για αύριο, ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων». Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο η κατάθεσή του να καθυστερήσει.


Αφορμή για τη διακοπή έδωσε η αποχώρηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίή και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, από την αίθουσα, επειδή είχαν άλλες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις.

Τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, όσο και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με τα πραγματικά περιστατικά, όπως παρουσιάστηκαν, έκαναν λόγο για ελλείψεις και προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, την οποία υιοθέτησαν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να συνεχιστεί ερήμην των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, δεδομένου ότι θα άρχιζε η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών, με αναφορά σε ονομάτων πρώην υπουργών.

"Λυπούμαι για την εξέλιξη", δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Είπε πως κατέθεσε προτάσεις και εισέπραξε " παρελκυστική τακτική και άρνηση".

«Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μας», σημείωσε από τη μεριά του ο Θαν. Παφίλης. Γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αύριο το δικό του πόρισμα.

Οι εξελίξεις έδωσαν τροφή στις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται "παζάρι" για τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που θα παραπεμφθούν σε προκαταρκτική επιτροπή, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Διαψεύδουν τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Εν τω μεταξύ, με ομόφωνη απάντησή της η Εξεταστική διέψευσε όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ότι η Βουλή δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα λογαριασμού πολιτικών προσώπων.

Στην απάντηση αναφέρεται ότι η επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και μήνες τον έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των πολιτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Όπως σημειώνεται, ανταπόκριση υπήρξε μόνον από την Τράπεζα Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και τη Βουλή. Τα μέλη της επιτροπής συμπληρώνουν πως τα σχετικά αποτελέσματα αποστέλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Επίτροπο για τον καταλογισμό.

«Το περισσόν του πονηρού εστί», καταλήγει η ανακοίνωση.