Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

To CD που καίει

Τον ψηφιακό δίσκο με τα περίπου 2.000 ονόματα φοροφυγάδων - ανάμεσά τους πολιτικοί και εκατομμυριούχοι- παρέδωσε ο πρώην τραπεζίτης στα νησιά Καϊμάν, στα χέρια του Τζούλιαν Ασάντζ


Ο Ρούντολφ Έλμερ, ένας Ελβετός πρώην τραπεζίτης, παρέδωσε σήμερα στα χέρια του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δύο CD που περιέχουν, όπως είπε, τα ονόματα των πελατών της τράπεζας στην οποία εργαζόταν και οι οποίοι επιχείρησαν να φοροδιαφύγουν μεταφέροντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ο Έλμερ, ο οποίος εργάστηκε επί οκτώ χρόνια σε τράπεζα των Νήσων Κέιμαν, τον "φορολογικό παράδεισο" της Καραϊβικής, ανέφερε ότι ήθελε να φέρει στη δημοσιότητα τις πρακτικές που ακολουθούνται στους λογαριασμούς των υπεράκτιων τραπεζών.

Ο πρώην τραπεζίτης συναντήθηκε με τον Ασάνζ -- ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελαστός και αξύριστος -- στη διεθνή λέσχη Τύπου Frontline του Λονδίνου, η οποία είχε παράσχει άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής του.

"Είμαι εδώ για να τον στηρίξω", είπε στους δημοσιογράφους ο Ασάνζ σε μια από τι σπάνιες εμφανίσεις του εκτός δικαστηρίων. Διευκρίνισε πάντως ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα οι πληροφορίες των λογαριασμών γιατί θα πρέπει προηγουμένως να επαληθευτούν από το WikiLeaks.

Ο Έλμερ δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον αριθμό ή τα ονόματα των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στα δύο CD και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Την Κυριακή, σε συνέντευξη που έδωσε στην ελβετική εφημερίδα Ζόνταγκ είχε υποστηρίξει ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται περίπου 40 πολιτικοί και πολυεκατομμυριούχοι από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Τα στοιχεία προέρχονται "από τουλάχιστον τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και καλύπτουν μια περίοδο από το 1990 έως το 2009", είπε.

"Ελπίζω να μάθει η κοινωνία την αλήθεια για όσα συμβαίνουν. Ήμουν εκεί, έβλεπα τι γινόταν από μέρα σε μέρα . Είμαι κατά αυτού του συστήματος. Θέλω η κοινωνία να γνωρίζει πώς λειτουργεί επειδή αυτό το σύστημα κάνει κακό στην κοινωνία", δήλωσε σήμερα ο πρώην τραπεζίτης ο οποίος απολύθηκε το 2002 από την τράπεζα Julius Baer.