Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks: "Ηλίθια" ιδέα το ευρωπαϊκό GPS

Ως «ηλίθια ιδέα» χαρακτήρισε διευθυντής γερμανικού ομίλου στα τέλη του ’09 το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo (ευρωπαϊκό GPS) σύμφωνα με έγγραφο που έβγαλε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.

Ο Μπέρι Σμούτνι, γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής δορυφόρων OHB Technology ανέφερε μεταξύ των άλλων πως το Galileo προωθείται από τη Γαλλία για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Νομίζω ότι το Galileo είναι μια ηλίθια ιδέα και εξυπηρετεί πρωτίστως τα γαλλικά συμφέροντα. Είναι σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων», είναι τα λόγια του Σμούτνι σύμφωνα με το τηλεγράφημα της Wikileaks .

Τα συγκεκριμένα λόγια φέρεται να τα είπε ο Γερμανός σε Αμερικανούς αξιωματούχους τον Οκτώβρη του 2009.

Μολαταύτα, η OHB System (θυγατρική της OHB Technology) λίγους μήνες μετά κατασκεύασε 14 δορυφόρους του Galileo αξίας 566 εκατομμυρίων ευρώ αντί της αντίπαλης εταιρίας Astrium (θυγατρική του EADS).

Ο άνδρας φέρεται να δήλωσε στους αξιωματούχους πως η Γαλλία ξεκίνησε το σχέδιο όταν ο αμερικανικός στρατός «παραποίησε» δεδομένα του GPS για να προστατεύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

«Από την ημερομηνία εκείνη η Γαλλία επιδίωκε μετ' επιτάσεως την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του Galileo προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων της δεν θα εξαρτώνται από το αμερικανικό GPS. Ο Σμούτνι πρόσθεσε ότι η ειρωνεία για τις γερμανικές επενδύσεις στο Galileo είναι πως ορισμένοι γαλλικοί πυρηνικοί πύραυλοι στοχεύουν το Βερολίνο», προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Από την πλευρά του, ο Σμούτνι αρνείται κατηγορηματικά πως έκανε αυτές τις δηλώσεις όμως παραδέχτηκε ότι είχε συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.